Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo - Co jesz, doktorku? - Ciasto marchewkowe!
Szukasz pomysłu na oryginalny, ale prosty w wykonaniu i szybki wypiek? Ciasto marchewkowe z przepisu Ani Starmach spełnia te warunki. Jest też pyszne i lekkie, w sam raz do jesiennej herbatki. Oryginalną recepturę znajdziecie na oficjalnej stronie internetowej autorki - AniaStarmach.pl.
Ciasto marchewkowe - przepis wymaga sporo bakalii. Zobacz, co będzie potrzebne
Do przygotowania ciasta marchewkowego według Ani Starmach potrzebujesz następujących składników:
Na ciasto:
- mąki - ćwierci kilograma,
- marchewek - 5 - 6 sztuk (zależnie od wielkości),
- cukru (najlepiej brązowego) - półtorej szklanki,
- jajek - 4 sztuk,
- jabłka (tartego),
- oleju - półtorej szklanki,
- proszku do pieczenia - 2 łyżeczek,
- bakalii - po garści rodzynek i orzechów pekan,
- przypraw - łyżeczki cynamonu, odrobiny soli, 2 łyżeczek cukru waniliowego.
Na krem:
- serka mascarpone - ćwierci kilograma,
- śmietanki kremówki - 3 / 4 szklanki,
- cukru pudru - 4 płaskich łyżek,
- soku z cytryny - łyżeczki.
Przygotowanie ciasta marchewkowego - przepis jest naprawdę prosty
Pieczenie ciasta marchewkowego zacznij od umycia marchwi i jabłka oraz starcia ich na tarce. Potem przejdź do następnego kroku:
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i odrobiną soli do smaku;
- W innym naczyniu wymieszaj olej z cukrem, jajkami i cukrem waniliowym;
- Połącz zawartość obu naczyń oraz dodaj tartą marchew z jabłkiem;
- Wymieszaj wszystkie składniki;
- Orzechy posiekaj grubo i dodaj do ciasta wraz z rodzynkami;
- Natłuść dwie okrągłe formy i przełóż do nich ciasto;
- Piecz w temperaturze 170 st. C przez 40 minut;
- Zostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia;
- Zrób krem - wymieszaj serek mascarpone ze śmietanką, sokiem cytrynowym i cukrem pudrem;
- Przełóż kremem ciasto oraz ozdób nim wypiek z wierzchu.
Smacznego!