Mocno bakaliowe ciasto marchewkowe - przepis Ani Starmach na jesienny wypiek do gorącej herbatki

Ciasto marchewkowe - przepis Ani Starmach to receptura na jesienny smakołyk. Jest lekkie oraz szybko i łatwo się je robi. Z kolei zawartość bakalii i kremu śmietankowego zdobędzie serce niejednego łasucha.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo - Co jesz, doktorku? - Ciasto marchewkowe!

Szukasz pomysłu na oryginalny, ale prosty w wykonaniu i szybki wypiek? Ciasto marchewkowe z przepisu Ani Starmach spełnia te warunki. Jest też pyszne i lekkie, w sam raz do jesiennej herbatki. Oryginalną recepturę znajdziecie na oficjalnej stronie internetowej autorki - AniaStarmach.pl.

Ciasto marchewkowe - przepis wymaga sporo bakalii. Zobacz, co będzie potrzebne

Do przygotowania ciasta marchewkowego według Ani Starmach potrzebujesz następujących składników:

Na ciasto:

  • mąki - ćwierci kilograma,
  • marchewek - 5 - 6 sztuk (zależnie od wielkości),
  • cukru (najlepiej brązowego) - półtorej szklanki,
  • jajek - 4 sztuk,
  • jabłka (tartego),
  • oleju - półtorej szklanki,
  • proszku do pieczenia - 2 łyżeczek,
  • bakalii - po garści rodzynek i orzechów pekan,
  • przypraw - łyżeczki cynamonu, odrobiny soli, 2 łyżeczek cukru waniliowego.

Na krem:

  • serka mascarpone - ćwierci kilograma,
  • śmietanki kremówki - 3 / 4 szklanki,
  • cukru pudru - 4 płaskich łyżek,
  • soku z cytryny - łyżeczki.

Przygotowanie ciasta marchewkowego - przepis jest naprawdę prosty

Pieczenie ciasta marchewkowego zacznij od umycia marchwi i jabłka oraz starcia ich na tarce. Potem przejdź do następnego kroku:

  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i odrobiną soli do smaku;
  2. W innym naczyniu wymieszaj olej z cukrem, jajkami i cukrem waniliowym;
  3. Połącz zawartość obu naczyń oraz dodaj tartą marchew z jabłkiem;
  4. Wymieszaj wszystkie składniki;
  5. Orzechy posiekaj grubo i dodaj do ciasta wraz z rodzynkami;
  6. Natłuść dwie okrągłe formy i przełóż do nich ciasto;
  7. Piecz w temperaturze 170 st. C przez 40 minut;
  8. Zostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia;
  9. Zrób krem - wymieszaj serek mascarpone ze śmietanką, sokiem cytrynowym i cukrem pudrem;
  10. Przełóż kremem ciasto oraz ozdób nim wypiek z wierzchu. 

Smacznego!

Więcej o: