Śledzie pod pierzynką, czyli przepyszna, polska sałatka śledziowa. Numer jeden na jesienne obiady

Śledzie pod pierzynką to doskonałe danie z królem polskich ryb w roli głównej. Wygląda i smakuje nieziemsko. Taka sałatka śledziowa będzie wspaniałym dodatkiem do obiadów, a swoimi soczystymi kolorami ożywi stół.

Śledź króluje na polskich stołach w przeróżnych formach. Można go przyrządzać w oleju, smażone w cieście, marynowane czy w białym winie. Jedną z ciekawszych propozycji na zaserwowanie przepysznego, kolorowego dania będzie sałatka śledziowa, czyli śledzie pod pierzynką.

Śledzie pod pierzynką. Jak zrobić sałatkę śledziową? To prostsze niż myślisz!

Składniki:

  • około 30 dag filetów śledziowych,
  • trzy duże ziemniaki,
  • trzy duże ogórki konserwowe,
  • trzy większe buraki,
  • trzy jajka,
  • duża cebula,
  • majonez,
  • pieprz do smaku,
  • żółty ser w kostce (twardy bez dziur).

Przygotowanie:

  1. Ugotować buraki, ziemniaki i jajka na twardo.
  2. Opłukać filety śledziowe.
  3. Pokroić w niewielką kostkę filety i ziemniaki.
  4. Obrać jajka i pokroić je bardzo drobno.
  5. Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  6. Buraki zetrzeć też na dużych oczkach.
  7. W półmisku lub w szklankach układać warstwy. Powinny znaleźć się tam kolejno: śledzie, cebula, majonez, odrobina pieprzu, ogórki, ziemniaki, jajka, majonez, odrobina pieprzu, buraki, ostatnia warstwa majonezu z pieprzem i żółty ser posypany przed samym jedzeniem. 

Opcjonalnie można udekorować sałatkę śledziową groszkiem i świeżą natką pietruszki.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Jak serwować śledzie pod pierzynką? Najefektowniej będą wyglądały w przezroczystych naczyniach 

Sałatkę śledziową dobrze jest układać w szklanych naczyniach. Dzięki temu będą ładnie prezentowały się jej warstwy i barwy, buraczane czerwienie, zieleń ogórka i kremowy kolor majonezu. Można użyć jeden duży przezroczysty półmisek lub pojedyncze porcje w szerokich szklankach. Taki widok ucieszy oko i podniebienie.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: