Śledź króluje na polskich stołach w przeróżnych formach. Można go przyrządzać w oleju, smażone w cieście, marynowane czy w białym winie. Jedną z ciekawszych propozycji na zaserwowanie przepysznego, kolorowego dania będzie sałatka śledziowa, czyli śledzie pod pierzynką.
Śledzie pod pierzynką. Jak zrobić sałatkę śledziową? To prostsze niż myślisz!
Składniki:
- około 30 dag filetów śledziowych,
- trzy duże ziemniaki,
- trzy duże ogórki konserwowe,
- trzy większe buraki,
- trzy jajka,
- duża cebula,
- majonez,
- pieprz do smaku,
- żółty ser w kostce (twardy bez dziur).
Przygotowanie:
- Ugotować buraki, ziemniaki i jajka na twardo.
- Opłukać filety śledziowe.
- Pokroić w niewielką kostkę filety i ziemniaki.
- Obrać jajka i pokroić je bardzo drobno.
- Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Buraki zetrzeć też na dużych oczkach.
- W półmisku lub w szklankach układać warstwy. Powinny znaleźć się tam kolejno: śledzie, cebula, majonez, odrobina pieprzu, ogórki, ziemniaki, jajka, majonez, odrobina pieprzu, buraki, ostatnia warstwa majonezu z pieprzem i żółty ser posypany przed samym jedzeniem.
Opcjonalnie można udekorować sałatkę śledziową groszkiem i świeżą natką pietruszki.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Jak serwować śledzie pod pierzynką? Najefektowniej będą wyglądały w przezroczystych naczyniach
Sałatkę śledziową dobrze jest układać w szklanych naczyniach. Dzięki temu będą ładnie prezentowały się jej warstwy i barwy, buraczane czerwienie, zieleń ogórka i kremowy kolor majonezu. Można użyć jeden duży przezroczysty półmisek lub pojedyncze porcje w szerokich szklankach. Taki widok ucieszy oko i podniebienie.
Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl