Ciasto z malinami - puszysty i wilgotny placek według babcinej receptury. Zniknie z blachy w mgnieniu oka

Przepis na ciasto z malinami według babcinej receptury to prawdziwy hit. Jesienny wypiek wypada bezkonkurencyjnie. Stosując się do tradycyjnych wskazówek, pyszny i delikatny efekt jest gwarantowany. Wilgotny i puszysty placek, któremu nikt się nie oprze.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród babcinych wypieków można wymienić wiele smacznych rarytasów. Jabłecznik, tarty, czy ciasto drożdżowe ze śliwkami to klasyka jesiennych przepisów. Warto jednak wykorzystać ostatni smak lata i upiec puszysty niczym chmurka placek z malinami. 

Tarta z malinami to jeden z najlepszych deserów z owocami, jaki można wymyślićZatrzymaj lato na dłużej dzięki temu przepisowi na pyszną tartę z malinami

Ciasto z malinami - wilgotne, puszyste i delikatne

Jesienne produkty zagościły w sezonowym menu. O tej porze roku wśród najsmaczniejszych owoców można wymienić jabłka, gruszki, śliwki czy winogrona. Ostatni dzwonek na maliny warto wykorzystać w smaczny sposób. Przepis na słodkie wypieki z dodatkiem drobnych, słodkich owoców to prawdziwy rarytas. W połączeniu z tartami kruchym ciastem, tortami czy sufletami smakują obłędnie. Jednak duet z wilgotnym i puszystym ciastem wypada bezkonkurencyjnie. 

Ciasto z malinami to przepis, który sprawdzi się niemal na każdą okazję. Odpowiednio przechowywany placek długo pozostanie świeży i nie zeschnie się. Warto go zatem zapakować na lunch do pracy lub podać jako deser do kawy. Prosta i szybka receptura babci gwarantuje uśmiech na twarzy domowników oraz puszysty wypiek. 

Przepis babci na ciasto z malinami 

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej,
  • 300 g malin,
  • 120 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 150 g twarogu,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 g ciepłego mleka. 

Sposób przygotowania:

  1. Nabiał należy wyciągnąć z lodówki przed rozpoczęciem przygotowań. 
  2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, twaróg i mleko, roztopione, ale przestudzone masło i szczyptę soli. Wszystkie składniki miksujemy na niskich obrotach. 
  3. Do masy stopniowo wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Ciasto powinno mieć gładką i jednolitą konsystencję.
  4. Maliny delikatnie płuczemy i dokładnie osuszamy. Dojrzałe owoce warto oprószyć mąką. 
  5. Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta przekładamy do formy i wyrównujemy. Układamy połowę owoców i przykrywamy kolejną częścią ciasta. Ponownie wyrównujemy. Wierzch przyozdabiamy pozostałymi owocami - warto je nieco zagłębić w ciasto. 
  6. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 45 minut. 
  7. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i gotowe! 
Więcej o: