Kruche ciasto ze śliwkami i kremem według przepisu Ewy Wachowicz. Prawdziwa jesień na talerzu

Kruche ciasto ze śliwkami i kremem śmietankowym zrobione według receptury Ewy Wachowicz to prawdziwa jesień na talerzu. Szybko się je robi i w ogóle nie jest skomplikowane. Idealny deser na chłodne dni.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Czy istnieje bardziej jesienny wypiek niż kruche ciasto ze śliwkami? Chyba tylko ciasto dyniowe. Przepis na śliwkową tartę pochodzi z oficjalnej strony autorki - EwaWachowicz.pl. Receptura pojawiła się również w 433. odcinku programu "Ewa Gotuje". 

Składniki kruchego ciasta ze śliwkami to nie tylko owoce. Zobacz, co będzie potrzebne

Do upieczenia kruchego ciasta ze śliwkami potrzebne będą poniższe produkty:

Na ciasto:

  • mąka - szklanka,
  • masło (zimne) - pół kostki,
  • cukier puder - 50 g,
  • orzechy włoskie (mielone) - pół szklanki,
  • żółtko,
  • woda (zimna) - łyżeczka.

Na nadzienie śliwkowe:

  • śliwki (najlepiej węgierki) - pół kilograma (może być nieco więcej),
  • wytrawne czerwone wino - szklanka,
  • cukier (najlepiej trzcinowy) - pół szklanki,
  • masło - łyżka,
  • przyprawy - pół łyżeczki cynamonu, laska wanilii.

Na krem:

  • serek mascarpone - ćwierć kilograma,
  • śmietanka kremówka - tyle samo, ile serka,
  • cukier puder - łyżka,
  • aromat waniliowy - łyżeczka.

Dodatkowo możesz przygotować sobie garść lub dwie świeżych listków mięty do ozdobienia gotowego wypieku.

Kruche ciasto ze śliwkami jest pracochłonne, ale efekt jest tego wart. Tarta jest naprawdę pyszna

Pracę nad ciastem zacznij od umycia i wyjęcia pestek ze śliwek. Potem zajmij się kruchym spodem:

  1. Wymieszaj mąkę ze zmielonymi orzechami i cukrem;
  2. Dodaj zimne masło, po czym posiekaj ciasto;
  3. Do kruszonki dodaj żółtko i wodę. Wymieszaj nożem, po czym zagnieć ciasto;
  4. Umieść na 10 minut w zamrażarce w szczelnym pojemniku lub woreczku;
  5. Rozwałkuj ciasto i umieść na dnie formy na tartę (o średnicy około 25 - 26 cm);
  6. Nakłuj widelcem i piecz w temperaturze 180 st. C przez 25 minut;
  7. Zrób syrop - roztop na patelni cukier z winem i naciętą wanilią;
  8. Gdy sos odparuje, dodaj śliwki (bez pestek). Wymieszaj i chwilę podgrzewaj;
  9. Cały czas podgrzewając, dodaj do śliwkowej masy cynamon i masło. Wymieszaj sos;
  10. Gotową masę zostaw do ostygnięcia;
  11. Pora na krem - zmiksuj serek mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i aromatem waniliowym;
  12. Na ostudzony spód ciasta nałóż krem śmietankowy, a na wierzch nadzienie śliwkowe;
  13. Gotową tartę ozdób świeżymi listkami mięty.

 Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA