Kruche ciasto ze śliwkami i kremem według przepisu Ewy Wachowicz. Prawdziwa jesień na talerzu

Kruche ciasto ze śliwkami i kremem śmietankowym zrobione według receptury Ewy Wachowicz to prawdziwa jesień na talerzu. Szybko się je robi i w ogóle nie jest skomplikowane. Idealny deser na chłodne dni.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Czy istnieje bardziej jesienny wypiek niż kruche ciasto ze śliwkami? Chyba tylko ciasto dyniowe. Przepis na śliwkową tartę pochodzi z oficjalnej strony autorki - EwaWachowicz.pl. Receptura pojawiła się również w 433. odcinku programu "Ewa Gotuje". 

Domowa tarta ze śliwkami - przepis na kruchym cieścieTarta ze śliwkami - przepis na ciasto, które rozpływa się w ustach

Składniki kruchego ciasta ze śliwkami to nie tylko owoce. Zobacz, co będzie potrzebne

Do upieczenia kruchego ciasta ze śliwkami potrzebne będą poniższe produkty:

Na ciasto:

  • mąka - szklanka,
  • masło (zimne) - pół kostki,
  • cukier puder - 50 g,
  • orzechy włoskie (mielone) - pół szklanki,
  • żółtko,
  • woda (zimna) - łyżeczka.

Na nadzienie śliwkowe:

  • śliwki (najlepiej węgierki) - pół kilograma (może być nieco więcej),
  • wytrawne czerwone wino - szklanka,
  • cukier (najlepiej trzcinowy) - pół szklanki,
  • masło - łyżka,
  • przyprawy - pół łyżeczki cynamonu, laska wanilii.

Na krem:

  • serek mascarpone - ćwierć kilograma,
  • śmietanka kremówka - tyle samo, ile serka,
  • cukier puder - łyżka,
  • aromat waniliowy - łyżeczka.

Dodatkowo możesz przygotować sobie garść lub dwie świeżych listków mięty do ozdobienia gotowego wypieku.

Ciasto ze śliwkami / zdjęcie ilustracyjneCiasto ze śliwkami i kruszonką - tradycyjny przepis babci

Kruche ciasto ze śliwkami jest pracochłonne, ale efekt jest tego wart. Tarta jest naprawdę pyszna

Pracę nad ciastem zacznij od umycia i wyjęcia pestek ze śliwek. Potem zajmij się kruchym spodem:

  1. Wymieszaj mąkę ze zmielonymi orzechami i cukrem;
  2. Dodaj zimne masło, po czym posiekaj ciasto;
  3. Do kruszonki dodaj żółtko i wodę. Wymieszaj nożem, po czym zagnieć ciasto;
  4. Umieść na 10 minut w zamrażarce w szczelnym pojemniku lub woreczku;
  5. Rozwałkuj ciasto i umieść na dnie formy na tartę (o średnicy około 25 - 26 cm);
  6. Nakłuj widelcem i piecz w temperaturze 180 st. C przez 25 minut;
  7. Zrób syrop - roztop na patelni cukier z winem i naciętą wanilią;
  8. Gdy sos odparuje, dodaj śliwki (bez pestek). Wymieszaj i chwilę podgrzewaj;
  9. Cały czas podgrzewając, dodaj do śliwkowej masy cynamon i masło. Wymieszaj sos;
  10. Gotową masę zostaw do ostygnięcia;
  11. Pora na krem - zmiksuj serek mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i aromatem waniliowym;
  12. Na ostudzony spód ciasta nałóż krem śmietankowy, a na wierzch nadzienie śliwkowe;
  13. Gotową tartę ozdób świeżymi listkami mięty.

 Smacznego!

Więcej o: