Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień
Czy istnieje bardziej jesienny wypiek niż kruche ciasto ze śliwkami? Chyba tylko ciasto dyniowe. Przepis na śliwkową tartę pochodzi z oficjalnej strony autorki - EwaWachowicz.pl. Receptura pojawiła się również w 433. odcinku programu "Ewa Gotuje".
Tarta ze śliwkami - przepis na ciasto, które rozpływa się w ustach
Składniki kruchego ciasta ze śliwkami to nie tylko owoce. Zobacz, co będzie potrzebne
Do upieczenia kruchego ciasta ze śliwkami potrzebne będą poniższe produkty:
Na ciasto:
- mąka - szklanka,
- masło (zimne) - pół kostki,
- cukier puder - 50 g,
- orzechy włoskie (mielone) - pół szklanki,
- żółtko,
- woda (zimna) - łyżeczka.
Na nadzienie śliwkowe:
- śliwki (najlepiej węgierki) - pół kilograma (może być nieco więcej),
- wytrawne czerwone wino - szklanka,
- cukier (najlepiej trzcinowy) - pół szklanki,
- masło - łyżka,
- przyprawy - pół łyżeczki cynamonu, laska wanilii.
Na krem:
- serek mascarpone - ćwierć kilograma,
- śmietanka kremówka - tyle samo, ile serka,
- cukier puder - łyżka,
- aromat waniliowy - łyżeczka.
Dodatkowo możesz przygotować sobie garść lub dwie świeżych listków mięty do ozdobienia gotowego wypieku.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką - tradycyjny przepis babci
Kruche ciasto ze śliwkami jest pracochłonne, ale efekt jest tego wart. Tarta jest naprawdę pyszna
Pracę nad ciastem zacznij od umycia i wyjęcia pestek ze śliwek. Potem zajmij się kruchym spodem:
- Wymieszaj mąkę ze zmielonymi orzechami i cukrem;
- Dodaj zimne masło, po czym posiekaj ciasto;
- Do kruszonki dodaj żółtko i wodę. Wymieszaj nożem, po czym zagnieć ciasto;
- Umieść na 10 minut w zamrażarce w szczelnym pojemniku lub woreczku;
- Rozwałkuj ciasto i umieść na dnie formy na tartę (o średnicy około 25 - 26 cm);
- Nakłuj widelcem i piecz w temperaturze 180 st. C przez 25 minut;
- Zrób syrop - roztop na patelni cukier z winem i naciętą wanilią;
- Gdy sos odparuje, dodaj śliwki (bez pestek). Wymieszaj i chwilę podgrzewaj;
- Cały czas podgrzewając, dodaj do śliwkowej masy cynamon i masło. Wymieszaj sos;
- Gotową masę zostaw do ostygnięcia;
- Pora na krem - zmiksuj serek mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i aromatem waniliowym;
- Na ostudzony spód ciasta nałóż krem śmietankowy, a na wierzch nadzienie śliwkowe;
- Gotową tartę ozdób świeżymi listkami mięty.
Smacznego!