Kucharka z baru mlecznego zdradziła mi sekret idealnych placków ziemniaczanych. Chodzi o "sposób na cebulkę"

Nie znam osoby, która na pytanie "czy lubisz placki ziemniaczane?" odpowiedziałaby "nie". Ostatnio miałam okazję wpaść na pogaduchy do mojej cioci, która pracuje w barze mlecznym. Powiedziała mi, że żeby zrobić idealne placki ziemniaczane, warto "wziąć cebulkę sposobem". Zaintrygowało mnie to, ale sposób okazał się genialny. Wyszły złote i chrupiące.
Zobacz wideo

Placki ziemniaczane to w zasadzie banalne danie, jednak zawsze wychodzą trochę inaczej. Niektórzy dodają marchewkę, inni nie odciskają ziemniaków, a jeszcze inni dodają śmietanę. Ile gospodyń tyle sposobów, ale dziś chcę podzielić się z wami przepisem na placki ziemniaczane, które moim zdaniem są najlepsze. Moja ciocia prawie 30 lat pracuje w barze mlecznym i dla niej chrupiące placki to pikuś. Podpowiedziała, że żeby wyszły złote i chrupiące, najpierw trzeba zetrzeć ziemniaki i je odcisnąć. Dopiero później dodać cebulkę, ale startą na dużych oczkach. Wówczas sok z cebuli wypłynie i skarmelizuje się pod wpływem ciepła, co sprawi, że placuszki będą chrupiące i absolutnie przepyszne.

Czy grzyby można jeść na surowo?Czy grzyby można jeść na surowo? Niektóre gatunki wystrzelą twoje kubki smakowe w kosmos

Idealne placki ziemniaczane z przepisu kucharki z baru mlecznego

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (w zależności od gatunku ziemniaków)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj je na tarce o najmniejszych oczkach. Następnie za pomocą gazy odciśnij nadmiar płynu. Kiedy na dnie zbierze się skrobia, ostrożnie wylej wodę, a skrobię dodaj do ziemniaków.
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajko i dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj cebulę startą na grubych oczkach. Wymieszaj dokładnie.
  3. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej 2-3 łyżki oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje masy ziemniaczanej i na średniej mocy palnika smaż placki, aż z oby stron będą złote. To bardzo ważne, by olej był bardzo gorący, ale moc palnika średnia, wówczas placki pięknie się zezłocą i w środku dobrze usmażą.

Chrupiące placki ziemniaczane podawaj tak jak lubisz - z solą, gulaszem lub śmietaną albo cukrem. Na ja najbardziej lubię po prostu z solą, a ty?

Placuszki twarogowePlacki jogurtowe. Będą puszyste jak chmurka dzięki łatwej czynności

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: