Placki ziemniaczane to w zasadzie banalne danie, jednak zawsze wychodzą trochę inaczej. Niektórzy dodają marchewkę, inni nie odciskają ziemniaków, a jeszcze inni dodają śmietanę. Ile gospodyń tyle sposobów, ale dziś chcę podzielić się z wami przepisem na placki ziemniaczane, które moim zdaniem są najlepsze. Moja ciocia prawie 30 lat pracuje w barze mlecznym i dla niej chrupiące placki to pikuś. Podpowiedziała, że żeby wyszły złote i chrupiące, najpierw trzeba zetrzeć ziemniaki i je odcisnąć. Dopiero później dodać cebulkę, ale startą na dużych oczkach. Wówczas sok z cebuli wypłynie i skarmelizuje się pod wpływem ciepła, co sprawi, że placuszki będą chrupiące i absolutnie przepyszne.
Składniki:
Chrupiące placki ziemniaczane podawaj tak jak lubisz - z solą, gulaszem lub śmietaną albo cukrem. Na ja najbardziej lubię po prostu z solą, a ty?
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.