Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wiejskim i tradycyjnym przysmakiem są wędliny domowej roboty. Jednym z najczęściej przygotowanych przepisów jest mielonka w słoiku. Różne gatunki mięsa i aromatyczne przyprawy są bezkonkurencyjne i świetnie zastępują sklepowe produkty. Domowa wersja sprawdzi się idealnie do kanapek i nie tylko.
Domowa mielonka w słoiku to iście swojski rarytas. Podany ze świeżym pieczywem lub innymi ulubionymi dodatkami wypada bezkonkurencyjnie w porównaniu ze sklepowymi produktami. Naturalna wędlina przygotowana według przepisu babci smakuje obłędnie. Ważne jest jednak dobranie odpowiednich składników.
Do przygotowania mielonki w słoiku nie potrzebujemy wiele czasu. Wystarczy zaplanować wcześniej zakupy i nabyć dobrej jakości mięso. Możemy użyć łopatki wieprzowej, boczku, a nawet szynki w połączeniu ze słoniną. Nie obejdzie się także bez aromatycznych przypraw, które nadadzą smaku i charakteru. Z kolei późniejszy proces pasteryzacji gwarantuje świeży efekt przez długi okres.
Składniki:
Sposób przygotowania: