Przepis teściowej na ciasto z jabłkami, bakaliami i cynamonem. Warto serwować je z tymi dodatkami

Przepis teściowej na ciasto z jabłkami pozwoli ci na upieczenie wspaniałego ciasta, które podbije serca twoich przyjaciół. Jak je zrobić? Wystarczy dodać cynamon, ulubione bakalie i podawać ciasto z tymi dodatkami.

Ciasto z cynamonem i bakaliami to doskonała propozycja na jesienne wieczory. Aromatyczny, delikatny deser będzie świetnym dodatkiem do kawy i herbaty. Ciasto jest dość proste i szybkie w wykonaniu.  

Przepis teściowej na ciasto z jabłkami

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • opakowanie cukru waniliowego,
  • pięć jajek,
  • pół szklanki cukru,
  • dwie duże łyżki miodu akacjowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 300 g mąki pszennej,
  • pół szklanki oleju,
  • co najmniej dwie łyżeczki cynamonu,
  • cztery duże jabłka winne,
  • garść ulubionych bakalii, można dodać rodzynki, orzechy czy suszoną żurawinę.

Przygotowanie:

  1. Umyć, obrać i pokroić jabłka w kostkę.
  2. Zmiksować jaja z cukrem.
  3. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  4. Wlać do ciasta olej dalej miksując.
  5. Wsypać cynamon. Jeżeli bardzo lubicie tę przyprawę, można dodać jej więcej niż w przepisie.
  6. Odłożyć mikser.
  7. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i ulubione bakalie.
  8. Wymieszać całość drewnianą łyżką.
  9. Piecz w temperaturze 45 st. C przez około 45 minut w prostokątnej lub okrągłej formie.

Najlepszą opcją będzie wybranie formy ceramicznej, której nie trzeba smarować masłem ani wykładać papierem do pieczenia. Ciasto, kiedy ostygnie, można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Jak podawać ciasto z jabłkami, aby zaskoczyć gości? Pomysł na słodki dodatek 

Najlepiej będzie zaserwować takie ciasto z gałką lodów waniliowych i odrobiną bitej śmietany. Można ułożyć na talerzu bakalie i polać całość łyżeczką miodu. Tak podany deser z pewnością zachwyci waszych przyjaciół i rodzinę. 

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA