Jak zrobić smalec? Tradycyjne przepisy na tłuszcz gęsi i wieprzowy. Będą alternatywą dla masła

Jak zrobić smalec? Ten produkt ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Używa się go zarówno do smażenia, pieczenia, jak i gotowania. Jest składnikiem pasztetów, można nim smarować chleb. Oto przepisy na smalec gęsi i wieprzowy.

Smalec to wytopiony tłuszcz, który można robić z wieprzowiny i gęsiny. Jego przygotowanie nie jest trudne, a własnoręcznie przygotowany, będzie mógł zastąpić masło w kuchni. Wypróbujcie nasze przepisy - przecież nie ma to jak pajda chleba ze smalcem!

Zupa z pieczonej dyni i pieczonych jabłek z pestkamiCo zrobić z dyni? Zupa-krem, puree, a może słodki mus?

Jak zrobić smalec wieprzowy? Przepis na staropolski tłuszcz do chleba

Składniki:

  • pół kilo słoniny
  • duża biała cebula
  • dwa kwaskowate jabłka
  • łyżka majeranku
  • sól
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przygotowanie:

  1. Pokrój słoninę w kostkę.
  2. Obierz i posiekaj cebulę.
  3. Umyj, obierz i pokrój w kostkę jabłka.
  4. Roztapiaj słoninę w rondelku na małym ogniu.
  5. Jak tylko skwarki się przyrumienią, dodaj cebulę i jabłka.
  6. Smaż całość na złoty kolor.
  7. Ściągnij z ognia rondel.
  8. Dodaj majeranek, sól do smaku, wymieszaj.
  9. Przelej smalec do słoika albo innego naczynia.
  10. Kiedy smalec będzie się studził, zamieszaj go kilka razy, żeby skwarki nie osadziły się na dnie.

Smalec należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. 

LasagneJak zrobić lasagne z dynią i kozim serem? Według przepisu Nigelli Lawson

Jak zrobić smalec gęsi? Wystarczy powtórzyć poniższy przepis

Składniki:

  • około 30 dag tłuszczu gęsiego
  • trzy łyżki smalcu wieprzowego
  • duża biała cebula
  • duże jabłko
  • majeranek
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Opłucz tłuszcz gęsi, obierz z błony.
  2. Jabłko obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
  3. Pokrój w drobną kostkę i roztop w rondlu i przecedź.
  4. Usmaż posiekaną cebulę i dorzuć do niej jabłko.
  5. Duś całość przez moment.
  6. Połącz tłuszcz bez skwarek z cebulą i jabłkiem i smaż przez chwilę.
  7. Dodaj soli do smaku, majeranek i skwarki.
  8. Przełóż smalec do naczynia.
  9. Kiedy będzie się studził, zamieszaj kilka razy, żeby, podobnie jak w poprzednim przepisie, jabłka i cebula nie opadły na dno. 

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: