-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić smalec? Tradycyjne przepisy na tłuszcz wieprzowy i gęsi. Będą alternatywą dla masła
Jak zrobić smalec? Tradycyjne przepisy na tłuszcz gęsi i wieprzowy. Będą alternatywą dla masła
Jak zrobić smalec? Ten produkt ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Używa się go zarówno do smażenia, pieczenia, jak i gotowania. Jest składnikiem pasztetów, można nim smarować chleb. Oto przepisy na smalec gęsi i wieprzowy.
Smalec to wytopiony tłuszcz, który można robić z wieprzowiny i gęsiny. Jego przygotowanie nie jest trudne, a własnoręcznie przygotowany, będzie mógł zastąpić masło w kuchni. Wypróbujcie nasze przepisy - przecież nie ma to jak pajda chleba ze smalcem!
Jak zrobić smalec wieprzowy? Przepis na staropolski tłuszcz do chleba
Składniki:
- pół kilo słoniny
- duża biała cebula
- dwa kwaskowate jabłka
- łyżka majeranku
- sól
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Przygotowanie:
- Pokrój słoninę w kostkę.
- Obierz i posiekaj cebulę.
- Umyj, obierz i pokrój w kostkę jabłka.
- Roztapiaj słoninę w rondelku na małym ogniu.
- Jak tylko skwarki się przyrumienią, dodaj cebulę i jabłka.
- Smaż całość na złoty kolor.
- Ściągnij z ognia rondel.
- Dodaj majeranek, sól do smaku, wymieszaj.
- Przelej smalec do słoika albo innego naczynia.
- Kiedy smalec będzie się studził, zamieszaj go kilka razy, żeby skwarki nie osadziły się na dnie.
Smalec należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Jak zrobić smalec gęsi? Wystarczy powtórzyć poniższy przepis
Składniki:
- około 30 dag tłuszczu gęsiego
- trzy łyżki smalcu wieprzowego
- duża biała cebula
- duże jabłko
- majeranek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Opłucz tłuszcz gęsi, obierz z błony.
- Jabłko obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Pokrój w drobną kostkę i roztop w rondlu i przecedź.
- Usmaż posiekaną cebulę i dorzuć do niej jabłko.
- Duś całość przez moment.
- Połącz tłuszcz bez skwarek z cebulą i jabłkiem i smaż przez chwilę.
- Dodaj soli do smaku, majeranek i skwarki.
- Przełóż smalec do naczynia.
- Kiedy będzie się studził, zamieszaj kilka razy, żeby, podobnie jak w poprzednim przepisie, jabłka i cebula nie opadły na dno.
Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl