Złote mleko - przepis na najlepszy napój na jesień. Dodaj szczyptę aromatycznej przyprawy, a raz-dwa się rozgrzejesz

Złote mleko to najprościej mówiąc mleko z dodatkiem kurkumy i innych przypraw, których połączenie sprawia, że choroby i wszelkie infekcje omijają nas z daleka, warto więc raczyć się tym napojem podczas długich, jesiennych wieczorów. Jak je zrobić? Oprócz mleka kurkumy i miodu warto dodać także szczyptę pieprzu cayenne. Efekt rozgrzewający nastąpi już po pierwszym łyku.
Zobacz wideo

Złote mleko znane było już w starożytnych Chinach i Indiach ze swoich właściwości zdrowotnych, a w ostatnich latach przeżywa prawdziwy renesans. Najważniejszym składnikiem złotego mleka jest kurkuma, która wykazuje działanie przeciwzapalne i wspomagające odporność. Do tego warto dodać cynamon i miód, by wspomóc działanie kurkumy. Jeśli jednak chcesz się szybciej rozgrzać, dodaj do swojego napoju szczyptę pieprzu cayenne. Teraz już tylko kocyk, ciepłe skarpetki i byle do wiosny.

Złote mleko - przepis

Składniki:

  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego
  • łyżeczka miodu
  • płaska łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 plaster świeżego imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób wykonania:

  1. Na wolnym ogniu podgrzej mleko, aż będzie bardzo gorące, ale nie wrzące. 
  2. Następnie dodaj miód i zamieszaj, by się rozpuścił.
  3. Wyłącz palnik i dodaj do mleka pozostałe przyprawy. Wymieszaj i nalej do kubka. Wypij, gdy napój jest gorący.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.