Ciasto na kopytka - polskie gnocchi przygotowane metodą czwórki. Kluseczki wyjdą sprężyste i miękkie

Kopytka to przepis na smaczny, lekki obiad, który doskonale komponuje się z różnym dodatkami. Delikatne, miękkie i sprężyste kluseczki z ziemniaków najlepiej smakują przygotowane według tradycyjnej, babcinej metody czwórki. Odpowiednie proporcje są kluczowe dla smaku i konsystencji.

Więcej smacznych i tradycyjnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ziemniaczane kluseczki podane z sosem, mięsami czy słodkimi dodatkami smakują wybornie. Ważne jest jednak ciasto, które nie może być zbyt twarde i kleiste. Odpowiednie proporcje są zatem kluczowe. Przepis babci z prostych składników jest gwarancją smaku i najwyższej jakości. 

Ciasto na kopytka - babciny przepis metodą czwórki 

Delikatne ziemniaczane kluseczki można podawać z ulubionymi dodatkami, ale świetnie smakują także solo. Przepis jest banalny, jednak nie można zapomnieć o złotych proporcjach. Na szczęście babcina metoda czwórki jest nie tylko łatwa do zapamiętania, ale i przynosi smaczny, delikatny efekt. 

Aby konsystencja wyszła idealnie puszysta, jędrna i gładka należy wybrać warzywa z optymalną ilością skrobi i dokładnie pilnować proporcji. Uwagę należy zwrócić na ilość dodawanej mąki, której nadmiar może spowodować, że kopytka staną się zbite i twarde. Wyrabianie ciasta powinno być energiczne i nie trwać zbyt długo - w przeciwnym razie masa zacznie się kleić, co nie przyniesie smacznego rezultatu. 

Kopytka to doskonały przepis na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego obiadu. Taka metoda nie tylko gwarantuje smaczny obiad, ale i sprzyja idei zero waste, która ma na celu ograniczyć marnowanie żywności. 

Zobacz wideo Prosty sposób na kopytka z pesto z pietruszki

Sprężyste ciasto na kopytka - kluczowa jest metoda czwórki 

Składniki: 

  • kilogram ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • woda,
  • sól.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotowane w słonej wodzie i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. 
  2. Masę ziemniaczaną przekładamy na stolnicę lub kuchenny blat. Formujemy kwadrat i dzielimy na cztery części. Jedną czwartą ziemniaków przekładamy na pozostałą masę, a w jej miejsce wsypujemy mąkę. 
  3. Następnie wbijamy jajko. 
  4. Ciasto energicznie zagniatamy i tworzymy cienki wałek. 
  5. Przy pomocy długiego, ostrego noża wycinamy kopytka o charakterystycznym kształcie rombów. 
  6. Ziemniaczane kluseczki gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie do momentu aż wypłyną. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują na słodko - w połączeniu z masłem i cukrem, ale także na słono np. ze skwarkami i cebulą. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.