Więcej smacznych i tradycyjnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ziemniaczane kluseczki podane z sosem, mięsami czy słodkimi dodatkami smakują wybornie. Ważne jest jednak ciasto, które nie może być zbyt twarde i kleiste. Odpowiednie proporcje są zatem kluczowe. Przepis babci z prostych składników jest gwarancją smaku i najwyższej jakości.
Delikatne ziemniaczane kluseczki można podawać z ulubionymi dodatkami, ale świetnie smakują także solo. Przepis jest banalny, jednak nie można zapomnieć o złotych proporcjach. Na szczęście babcina metoda czwórki jest nie tylko łatwa do zapamiętania, ale i przynosi smaczny, delikatny efekt.
Aby konsystencja wyszła idealnie puszysta, jędrna i gładka należy wybrać warzywa z optymalną ilością skrobi i dokładnie pilnować proporcji. Uwagę należy zwrócić na ilość dodawanej mąki, której nadmiar może spowodować, że kopytka staną się zbite i twarde. Wyrabianie ciasta powinno być energiczne i nie trwać zbyt długo - w przeciwnym razie masa zacznie się kleić, co nie przyniesie smacznego rezultatu.
Kopytka to doskonały przepis na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego obiadu. Taka metoda nie tylko gwarantuje smaczny obiad, ale i sprzyja idei zero waste, która ma na celu ograniczyć marnowanie żywności.
Składniki:
Sposób przygotowania: