Szybkie i pyszne kluski lane - przepis ciotki pozwoli na smakową podróż do czasów dzieciństwa

Kluski lane - przepis ciotki jest bajecznie prosty i zawsze się uda. To smakowa podróż do czasów dzieciństwa. Kluski są idealnym dodatkiem zarówno do mleka, jak i dowolnej zupy.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kluski kładzione z sosem kurkowym

Kluski lane to klasyka wśród przepisów polskiej kuchni. Uwielbiają je szczególnie dzieci, zwłaszcza z dodatkiem mleka. Ale kluski są idealnym dodatkiem do wielu zup - rosołu, pomidorowej czy choćby do wody z syropem owocowym. Jak je zrobić, aby były idealne? Kluski lane - przepis ciotki to receptura na pyszne i bardzo proste danie. 

Kluski lane - przepis ciotki zawiera tylko trzy składniki. Z pewnością masz je w kuchni

Do zrobienia klusek lanych z przepisu ciotki potrzebujesz tylko trzech rzeczy. Z pewnością masz wymagane składniki w kuchni:

  • mąka (najlepiej pszenna) - 5 łyżek,
  • jajka - 2 - 3 sztuki (zależnie od wielkości),
  • przyprawy - szczypta soli i odrobina pieprzu.

Jeśli chcesz, możesz dodać też składniki, które zmienią kolor bądź smak klusek - kurkumę, szpinak, sok z buraka, szczypiorek, pietruszkę, serek homogenizowany, cukier, a nawet chili. Pamiętaj jedynie, aby nie dodawać nic poza solą, jeśli chcesz dodać kluski do mleka.

Kluski lane - przepis ciotki jest bardzo prosty. Nie da się go zepsuć

Kluski lane przygotowuje się bardzo łatwo. Zacznij od wbicia jajek do miseczki:

  1. Wymieszaj jajka z mąką i solą (oraz ewentualnymi przyprawami) na gładką masę;
    Kluczowa jest konsystencja - ciasto musi być zwarte i rzadkie na tyle, aby dało się je wlać. Przyjęło się, że dobrze zrobione przypomina gęstą śmietanę;
  2. Wlewaj ciasto do wrzątku (lub gotującej się zupy bądź mleka) wąskim strumieniem;
    Masa powinna się rwać co jakiś czas;
  3. Ciasto wlewaj w dwóch - trzech ratach i w miarę możliwości od różnych stron garnka;
  4. Nie mieszaj - czekaj do momentu, aż masa się zetnie. Wtedy ostrożnie wymieszaj kluski łyżką cedzakową;
  5. Gotuj kluski do momentu aż wypłyną - to powinno zająć około dwóch minut;
  6. Potem odcedź kluski i podawaj (chyba że gotujesz je bezpośrednio w zupie).

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.