Kiszone zielone pomidory: przepisy w kilku odsłonach. Receptura po gruzińsku (ostro i ze smakiem) najlepsza

Kiszone zielone pomidory to prawdziwy rarytas, który warto mieć w swojej spiżarni. Jesienią ze względu na małą ilość słońca pomidory nie dojrzewają, możemy je jednak w dalszym ciągu wykorzystać, przygotowując z nich przetwory na zimę. Sprawdź, jak wykonać kiszone zielone pomidory w kilku krokach.

Zielone pomidory kiszone i ich właściwości

Zielone pomidory kiszone to bogate źródło witamin, ale także nie lada przysmak! Możemy przyrządzić je na kilka sposobów. O czym przekonacie się w dalszej części artykułu. Jednak zanim przejdziemy do przepisów, warto napisać kilka słów o ich walorach. Oto kilka z nich:

  • Kiszone pomidory są bogate w witaminy: C, E, K, PP
  • Zawierają w sobie żelazo, wapń i magnez.
  • Kiszonki doskonale wspierają działanie układu odpornościowego.
  • Są pomocne dla funkcjonowania jelit.
  • Wspierają pracę serca.
  • Regulują ciśnienie krwi.
  • Są bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu wspierają procesy trawienne organizmu.

Warto wiedzieć, że zielone, czyli niedojrzałe pomidory posiadają także tomatynę, która jest substancją szkodliwą, są to jednak nieduże ilości. Należy jednak pamiętać, aby jeść zielone pomidory w umiarkowanych ilościach. 

Kiszenie zielonych pomidorów. Poznaj prosty przepis

Kiszenie zielonych pomidorów nie należy do trudnych, dlatego też warto pokusić się o ich wykonanie. Poniżej znajdziecie prosty przepis.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • kilka ząbków czosnku
  • około 2 litrów wody
  • sól - 2 łyżki
  • ocet - 4 łyżki 
  • przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca, liście czarnej porzeczki, ziarna pieprzu
  • 1 pęczek kopru

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa należy umyć.
  2. Obrać czosnek i podzielić na ząbki.
  3. Zagotować wodę z solą. Dodać ocet
  4. Przygotować słoiki. Wyparzyć je i wytrzeć.
  5. Pomidory umieścić w słoikach. Dołożyć po równo przypraw i czosnku.
  6. Zalać zalewą. Zakręcić i odwrócić do góry dnem.
  7. Po wystudzeniu, z powrotem odwrócić. 
Zobacz wideo Chipsy z pomidorów [HAPS VEGE]

Kiszone zielone pomidory po gruzińsku, czyli ostro, zdrowo i ze smakiem

Kiszone zielone pomidory po gruzińsku to chyba jedna z najbardziej nieoczywistych przystawek, jakie możesz zaserwować gościom. Kiszone pomidory po gruzińsku mają bardzo wyrazisty smak. Poniżej przepis na gruziński specjał:

Składniki:

  • 2 kg zielonych pomidorów
  • około szklanki startej marchewki
  • 1 czosnek
  • papryczka chilli 
  • natka pietruszki
  • pieprz i kolendra w ziarnach 
  • około 200 gramów cebuli białej
  • 2 l wody
  • 50 ml octu
  • 2 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • opcjonalnie: gruzińska przyprawa chmeli-suneli 

Wykonanie krok po kroku:

  1. Pomidory należy dokładnie umyć. Następnie naciąć je w formie krzyża.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  3. Wymieszać ze startą marchewką.
  4. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
  5. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę i dołożyć do marchewki.
  6. Drobno pokroić papryczkę chilli.
  7. Całość wymieszać i umieścić we wnętrzu naciętych pomidorów.
  8. Tak przygotowane pomidory umieszczamy w słoikach.
  9. Gotujemy zalewę solną. Wodę mieszamy z cukrem i solą. Gotujemy. Dodajemy pieprz i kolendrę.
  10. Gorącą zalewą zalewamy pomidory.
  11. Pasteryzujemy przez 10 minut.

Kiszone zielone pomidory po ukraińsku - banalny przepis

Kiszone zielone pomidory po ukraińsku to przysmak, który jest niezwykle prosty w wykonaniu. Zarówno Polacy, jak i Ukraińcy uwielbiają kiszonki i spożywają je w dużych ilościach. Poniżej receptura na zielone pomidory po ukraińsku. 

Składniki:

  • około 2 kilogramów zielonych pomidorów - muszą być twarde
  • 1 czosnek
  • koper, chrzan, gorczyca - wedle uznania

Składniki na zalewę:

  • 3 łyżki soli
  • około 1,5 litra wody przefiltrowanej

Wykonanie krok po kroku:

  1. Duży słój do kiszonek wymyć i wyparzyć. Następnie wytrzeć.
  2. Umyć pomidory. Nie obierać ze skórki.
  3. W słoju umieścić pomidory, dodać warstwowo pozostałe składniki. Ważna uwaga: nie obieramy czosnku, tylko kroimy go na kilka części.
  4. Składniki na zalewę gotujemy. Później delikatnie studzimy i zalewamy pomidory. Przykrywamy słoiki gazą i zostawiamy na kilka dni. Proces ten może trwać 5-10 dni w zależności od temperatury pomieszczenia.
  5. Gdy pomidory będą ukiszone, przekładamy je do mniejszych słoików. Zalewę ponownie gotujemy. Możemy w razie konieczności dolać wody. Zalewamy gorącą zalewą pomidory. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
  6. Kiedy ostygną, wynosimy je do piwnicy.

Zobacz też: Mizeria na zimę do słoików - sprawdź, jak ułatwić sobie życie i mieć gotowe ogórki do śmietany zawsze pod ręką

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.