Zupa ziemniaczana - przepis na dwa sposoby. Danie jednogarnkowe w sam raz na jesienne wieczory

Zupa ziemniaczana - przepis na rozgrzewające danie pozwoli wam przygotować wyśmienity obiad. Takie jednogarnkowe danie można podawać na wiele sposobów. Z dodatkiem kilku przypraw będzie świetnym rozwiązaniem na jesienne i zimowe obiady.

Zupa ziemniaczana będzie doskonałym posiłkiem o tej porze roku. Smaczna, sycąca, rozgrzeje jesienne i zimowe wieczory. Co więcej, z dodatkiem większej ilości mięsa i innych dodatków, stanie się pełnowartościowym daniem. Polecamy taki rozgrzewający talerz, który nie tylko będzie dobry w smaku, ale poprawi humor każdemu, kto go spróbuje.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Zupa ziemniaczana - przepis, z którym zrobisz pyszne, rozgrzewające danie

Składniki:

  • 3/4 kg ziemniaków,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • około dwóch litrów wody,
  • dwie marchwie,
  • pietruszka (korzeń),
  • kawałek selera,
  • dwie duże cebule,
  • łyżka majeranku,
  • pieprz do smaku,
  • sól.

Placki ziemniaczane - przepis, który zawsze się udaje. Zdjęcie ilustracyjneJak zrobić placki ziemniaczane? Z babcinym przepisem jest to bardzo łatwe

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz warzywa.
  2. Pokrój w drobną kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler.
  3. Warzywa wrzuć do garnka z wodą i gotuj przez kwadrans na małym ogniu.
  4. Posól gotujące się warzywa.
  5. Pokrój boczek w paski lub w kostkę i podsmaż.
  6. Wrzuć boczek do garnka, dodaj majeranek i gotuj kilka minut.
  7. Na koniec dopraw zupę pieprzem.

Zamiast boczku można dodać podsmażone plasterki kiełbasy lub innej wędliny. Ewentualnie, można połączyć różne rodzaje mięs i dodać je do zupy.

Jeśli chcecie zrobić zupę krem, zmiksujcie ją przed dodaniem usmażonego mięsa.

Doskonałe placki ziemniaczane Magdy GesslerTwoje placki ziemniaczane ciemnieją? Poznaj trik Magdy Gessler

Z czym zjeść zupę krem? Najsmaczniejsza będzie z grzankami i koperkiem

Do kremowej kartoflanki warto dodać grzanki lub groszek ptysiowy i posiekany koperek. Taką zupę można podawać z łyżką śmietany. Innymi ciekawymi dodatkami mogą stać się tarty żółty ser i przyprawy takie jak słodka papryka albo pieprz cayenne. Poza tym kremy dobrze smakują z pestkami dyni i słonecznika.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: