Zielone pomidory w słoiku to wspaniała przekąska i dodatek do wielu dań. Przepis jest bardzo prosty, ale istotna jest zalewa. Jeśli dopilnujesz proporcji, twoja sałatka z zielonych pomidorów będzie idealna i każdy, kto jej spróbuje poprosi o przepis.
Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów?
Składniki:
- ok. 1 kg zielonych pomidorów, najlepiej niewielkich
- 3 białe cebule
- sól do smaku (1 pełna łyżka)
Zalewa:
- 500 ml wody
- 125 ml octu
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ponadto: do każdego słoika dodaj 3 kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę - sposób wykonania:
- Pomidory dokładnie umyj i pokrój w plastry. Następnie przełóż je do miski i dodaj sól. Wymieszaj i odstaw na cały dzień. Po ok. 12 godzinach wylej wodę, którą puściły pomidory.
- Obraną cebulę pokrój w piórka i dodaj do miski z pomidorami. Całość wymieszaj.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier oraz olej i całość zagotuj.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich połóż przyprawy. Pomidory i cebulę ułóż dość ciasno, ale postaraj się nie uszkodzić pomidorów.
- Słoiki zalej gorącą zalewą i szczelnie je zakręć. Pasteryzuj we wrzątku przez ok. 15 minut.
Wskazówka: Jeśli chcesz dodać nieco ostrości swoim pomidorom, do każdego słoiczka włóż kawałek papryczki chili.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.