Zupa gulaszowa - przepis w sam raz na chłodne dni. Zastosuj trik z papryką, a będzie najlepsza na świecie

Zupa gulaszowa to jeden z najbardziej uniwersalnych przepisów. Świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, ale także jako świąteczny posiłek czy popisowe danie na ważnych uroczystościach. Przepis na zupę gulaszową jest prosty, ale jeden trik świetnie podkręci jej smak. Chodzi o paprykę - warto ją upiec.
Zobacz wideo

Zupa gulaszowa to jedna z chętniej gotowanych zup w polskich domach, równie chętnie zamawiamy ją w restauracjach. Nie ma w tym nic dziwnego - jest pyszna, sycąca i fantastycznie rozgrzewa, idealnie więc sprawdzi się na jesienny obiad. Przepis nie jest skomplikowany, podstawą jest oczywiście mięso i papryka. Jeśli jednak upieczemy paprykę w piekarniku, uzyskamy nowy, głębszy smak, któremu nikt się nie oprze.

Zupa gulaszowa - przepis na wymarzony jesienny obiad

Lista składników:

  • ok. 1 kg wieprzowiny (polecam łopatkę lub karkówkę)
  • 500 g wołowiny (najlepiej sprawdzi się łopatka, najlepiej lekko przerośnięta)
  • 300 g pieczarek
  • 3 papryki czerwone
  • 2 l lekkiego bulionu (najlepiej na kościach wołowych) lub rosołu, jeśli masz
  • 2 niewielki marchewki
  • 1 puszka pomidorów lub 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka, czosnek granulowany, szczypta suszonego oregano
  • do smażenia: olej roślinny lub smalec

Zupa gulaszowa - sposób wykonania:

  1. Mięso pokrój w kostkę i dodaj 1 łyżkę słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej oraz łyżeczkę czosnku. Całość wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Paprykę przekrój wzdłuż na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie włóż ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz, aż skórka wyraźnie się przypali. Następnie wyjmij ją, usuń skórkę, a miąższ pokrój w paski.
  3. Przygotuj duży garnek, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej w nim łyżkę smalcu. Następnie dodaj mięso i na dużym ogniu obsmaż mięso z każdej strony, by się zamknęło. Następnie dołóż pieczarki pokrojone w plastry i zmniejsz moc palnika. Kiedy pieczarki zmiękną, dodaj marchewkę. 
  4. Do garnka wlej bulion lub rosół, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. Po tym czasie dodaj paprykę, pomidory i przeciśnięty czosnek. Gotuj kolejne 20 minut.
  5. Kiedy mięso będzie już miękkie, dopraw zupę do smaku przyprawami. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką lub kolendrą. Podawaj z pieczywem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.