Dynia to warzywo bogate w witaminy z grupy B, zawiera duże ilości beta-karotenu, dlatego warto je jeść, kiedy się pojawia jesienią. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i posiada wiele właściwości zdrowotnych. W polskiej kuchni występuje w różnych formach, najczęściej przygotowuje się z niej dania wytrawne, ale można wykorzystać ją też do słodkich potraw. Przedstawiamy przepis na ciasto z dynią.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Przepis na ciasto z dynią. Poczuj wyjątkowy smak jesieni
Składniki
Ciasto:
- ćwierć kilo miąższu dyni,
- szklanka mąki pszennej typ 550,
- jajko,
- pół szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- kopiasta łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- dwie szczypty soli,
- dwie łyżki płynnego miodu,
- pół kostki masła,
- odrobina świeżego imbiru,
- dwie łyżeczki cukru waniliowego,
- pół szklanki orzechów laskowych.
Polewa:
- szklanka cukru pudru
- dwie łyżki wody.
Przygotowanie:
- Pokrój drobno orzechy.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i suchymi przyprawami.
- Zarób ciasto z miąższu dyniowego, jajka, cukru i świeżego imbiru.
- Połącz masę z mąką i wyrabiaj dalej ciasto rękami.
- Dodaj pół szklanki orzechów i wyrabiaj aż do równomiernego rozprowadzenia wszystkich składników.
- Przełóż ciasto do formy i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut.
- Przygotuj polewę.
- Cukier puder wymieszaj z wodą do momentu aż powstanie lukier.
- Polej ostygnięte ciasto lukrem.
Opcjonalnie można wystudzone ciasto przekroić i przełożyć kremem. Przepis podajemy poniżej :)
Przepis na najlepszy chleb świata? Sprawdź przepis Chada Robertsona, założyciela kultowej piekarni Tartine
Krem do przełożenia ciasta dyniowego
Składniki:
- ćwierć kilo mascarpone,
- niecała kostka masła,
- szklanka cukru pudru,
- kilka kropli olejku waniliowego.
Przygotowanie:
- Ubij ser mascarpone na puch.
- Dodawaj masło.
- Ubijaj dalej na wyższych obrotach.
- Dodawaj stopniowo cukier puder i olejek waniliowy aż powstanie gładki krem.
Zupa pieczarkowa z kurczakiem
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl