Ciasto z dynią - idealne do herbaty. Przepis na aromatyczną słodycz z korzennymi dodatkami

Ciasto z dynią to kulinarny przebój, który będzie świetnym, jesiennym, poobiednim słodyczem o korzennym aromacie. Jego przygotowanie nie jest trudne, dlatego warto pokusić się o zrobienie takiego wyśmienitego wypieku z wykorzystaniem sezonowego warzywa.

Dynia to warzywo bogate w witaminy z grupy B, zawiera duże ilości beta-karotenu, dlatego warto je jeść, kiedy się pojawia jesienią. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i posiada wiele właściwości zdrowotnych. W polskiej kuchni występuje w różnych formach, najczęściej przygotowuje się z niej dania wytrawne, ale można wykorzystać ją też do słodkich potraw. Przedstawiamy przepis na ciasto z dynią.  

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przepis na ciasto z dynią. Poczuj wyjątkowy smak jesieni

Składniki

Ciasto:

  • ćwierć kilo miąższu dyni,
  • szklanka mąki pszennej typ 550,
  • jajko,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • kopiasta łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • dwie szczypty soli,
  • dwie łyżki płynnego miodu,
  • pół kostki masła,
  • odrobina świeżego imbiru,
  • dwie łyżeczki cukru waniliowego,
  • pół szklanki orzechów laskowych.

Polewa:

  • szklanka cukru pudru
  • dwie łyżki wody.

Przygotowanie:

  1. Pokrój drobno orzechy.
  2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i suchymi przyprawami.
  3. Zarób ciasto z miąższu dyniowego, jajka, cukru i świeżego imbiru.
  4. Połącz masę z mąką i wyrabiaj dalej ciasto rękami.
  5. Dodaj pół szklanki orzechów i wyrabiaj aż do równomiernego rozprowadzenia wszystkich składników.
  6. Przełóż ciasto do formy i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut.
  7. Przygotuj polewę.
  8. Cukier puder wymieszaj z wodą do momentu aż powstanie lukier.
  9. Polej ostygnięte ciasto lukrem.

Opcjonalnie można wystudzone ciasto przekroić i przełożyć kremem. Przepis podajemy poniżej :)

Przepis na chleb wiejski z piekarni Tartine. Jak upiec najlepszy chleb świata Chada Robertsona?Przepis na najlepszy chleb świata? Sprawdź przepis Chada Robertsona, założyciela kultowej piekarni Tartine

Krem do przełożenia ciasta dyniowego

Składniki:

  • ćwierć kilo mascarpone,
  • niecała kostka masła,
  • szklanka cukru pudru,
  • kilka kropli olejku waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Ubij ser mascarpone na puch.
  2. Dodawaj masło.
  3. Ubijaj dalej na wyższych obrotach.
  4. Dodawaj stopniowo cukier puder i olejek waniliowy aż powstanie gładki krem.

Zupa pieczarkowa z kurczakiemZupa pieczarkowa z kurczakiem

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: