Pomysł na szybki obiad? Proszę bardzo! Jeśli twój grafik bywa napięty lub nie lubisz długo "stać przy garach", miej zawsze pod ręką dobrą oliwę, czosnek, pietruszkę i makaron spaghetti. Spaghetti aglio e olio to jedno z najsmaczniejszych włoskich dań, a jego przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie makaronu.
Brent Hofacker /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Kuchnia włoska słynie ze swojej prostoty i wyjątkowych smaków. Spaghetti aglio e olio to nie tylko świetny pomysł na szybki obiad, ale także prawdziwa uczta dla każdego miłośnika makaronów. Przepis jest prosty, ale musisz dopilnować oliwy - czosnek dodany na patelnię z oliwą nie może się smażyć - musi jedynie się szklić. Wówczas twoje danie będzie perfekcyjne.
REKLAMA
Pomysł na szybki obiad, czyli spaghetti aglio e olio
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
8-10 ząbków czosnku
ok. 100 ml dobrej jakości oliwy
natka pietruszki
twardy ser (np. parmezan)
sól, pieprz
Sposób wykonania:
W dużym garnku zagotuj wodę. Lekko ją osól i dodaj makaron. Ugotuj go al dente i zachowaj szklankę wody, w której się gotował. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj pozostałe składniki.
Czosnek drobno posiekaj. Przygotuj patelnię i wlej na nią oliwę i dodaj czosnek. Podgrzewaj całość, aż czosnek zacznie się lekko złocić - ma on za zadanie zaromatyzować oliwę. Następnie dodaj posiekaną natkę i dosłownie chwilkę całość podsmażaj, uważając, by czosnek się nie przypalił.
Na patelnię włóż odcedzony makaron i dolej odrobinę wody makaronowej. Dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj całość. Przed podaniem dodaj starty parmezan.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.