-
Haps
-
Jak przygotować
- Pomysł na szybki obiad, czyli spaghetti aglio e olio. Dopilnuj oliwy, a będzie lepsze niż we włoskiej trattorii
Pomysł na szybki obiad, czyli spaghetti aglio e olio. Dopilnuj oliwy, a będzie lepsze niż we włoskiej trattorii
Pomysł na szybki obiad? Proszę bardzo! Jeśli twój grafik bywa napięty lub nie lubisz długo "stać przy garach", miej zawsze pod ręką dobrą oliwę, czosnek, pietruszkę i makaron spaghetti. Spaghetti aglio e olio to jedno z najsmaczniejszych włoskich dań, a jego przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie makaronu.
Kuchnia włoska słynie ze swojej prostoty i wyjątkowych smaków. Spaghetti aglio e olio to nie tylko świetny pomysł na szybki obiad, ale także prawdziwa uczta dla każdego miłośnika makaronów. Przepis jest prosty, ale musisz dopilnować oliwy - czosnek dodany na patelnię z oliwą nie może się smażyć - musi jedynie się szklić. Wówczas twoje danie będzie perfekcyjne.
Pomysł na szybki obiad, czyli spaghetti aglio e olio
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 8-10 ząbków czosnku
- ok. 100 ml dobrej jakości oliwy
- natka pietruszki
- twardy ser (np. parmezan)
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- W dużym garnku zagotuj wodę. Lekko ją osól i dodaj makaron. Ugotuj go al dente i zachowaj szklankę wody, w której się gotował. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj pozostałe składniki.
- Czosnek drobno posiekaj. Przygotuj patelnię i wlej na nią oliwę i dodaj czosnek. Podgrzewaj całość, aż czosnek zacznie się lekko złocić - ma on za zadanie zaromatyzować oliwę. Następnie dodaj posiekaną natkę i dosłownie chwilkę całość podsmażaj, uważając, by czosnek się nie przypalił.
- Na patelnię włóż odcedzony makaron i dolej odrobinę wody makaronowej. Dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj całość. Przed podaniem dodaj starty parmezan.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.