Przyszedł sezon na grzybobranie, więc jeśli jeszcze nie wiesz, co zrobić z zebranymi okazami, podpowiadamy, jakie danie można z nich przyrządzić. Przygotowanie grzybów w śmietanie nie zajmie wam wiele czasu. Które grzyby wybrać? Najlepiej sprawdzą się podgrzybki, borowiki lub pieczarki.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Jak zrobić grzyby w śmietanie? Oto prosty przepis na wykwintne danie
Składniki na porcje dla czterech osób:
- pół kilo grzybów,
- pół szklanki bulionu,
- pół kostki roztopionego masła,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- duża cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- pół łyżeczki tymianku,
- płaska łyżeczka rozmarynu,
- trzy kulki ziela angielskiego,
- sól do smaku,
- odrobina pieprzu do smaku.
Przygotowanie:
- Umyj, oczyść i ugotuj grzyby w wodzie z solą. Gotuj je przez około 10 minut.
- Odcedź grzyby i pokrój je na połówki.
- Umyj, obierz i pokrój cebulę. Zeszklij ją na maśle.
- Dodaj grzyby, ziele angielskie i duś całość przez około 20 minut.
- Wlej bulion i pozostałe przyprawy. Duś przez kolejny kwadrans.
- Dolej śmietanę i duś całość do momentu aż sos stanie się gęstszy.
- Dopraw solą do smaku.
Smacznego!
Przed podaniem dobrze jest dodać mielonego pieprzu i przyozdobić danie świeżą, zieloną pietruszką.
Z czym to zjeść? Do czego pasują grzyby w śmietanie?
Grzyby w śmietanie będą doskonale komponowały się z kopytkami, kluskami śląskimi, ale też z gotowanymi ziemniakami. Tak przyrządzone grzyby można też jeść z dodatkiem kromki chleba. Poza tym grzyby w śmietanie będą wspaniałym dodatkiem do mięsnych potraw, np. kotletów schabowych czy mielonych.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl