Grzyby w śmietanie idealne do kopytek. Przepis na pyszne danie kuchni staropolskiej

Grzyby w śmietanie to jedno z wykwintniejszych dań kuchni staropolskiej. Dobrze jest podawać je z kopytkami albo kluskami śląskimi. Ich fantastyczny smak ubogaca potrawy i dodaje im charakteru. Warto pozwolić sobie delektować się tak przyrządzonymi grzybami.

Przyszedł sezon na grzybobranie, więc jeśli jeszcze nie wiesz, co zrobić z zebranymi okazami, podpowiadamy, jakie danie można z nich przyrządzić. Przygotowanie grzybów w śmietanie nie zajmie wam wiele czasu. Które grzyby wybrać? Najlepiej sprawdzą się podgrzybki, borowiki lub pieczarki.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Jak zrobić grzyby w śmietanie? Oto prosty przepis na wykwintne danie 

Składniki na porcje dla czterech osób:

  • pół kilo grzybów,
  • pół szklanki bulionu,
  • pół kostki roztopionego masła,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • duża cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • płaska łyżeczka rozmarynu,
  • trzy kulki ziela angielskiego,
  • sól do smaku,
  • odrobina pieprzu do smaku.

Przygotowanie:

  1. Umyj, oczyść i ugotuj grzyby w wodzie z solą. Gotuj je przez około 10 minut.
  2. Odcedź grzyby i pokrój je na połówki.
  3. Umyj, obierz i pokrój cebulę. Zeszklij ją na maśle.
  4. Dodaj grzyby, ziele angielskie i duś całość przez około 20 minut.
  5. Wlej bulion i pozostałe przyprawy. Duś przez kolejny kwadrans.
  6. Dolej śmietanę i duś całość do momentu aż sos stanie się gęstszy.
  7. Dopraw solą do smaku.

Smacznego!

Przed podaniem dobrze jest dodać mielonego pieprzu i przyozdobić danie świeżą, zieloną pietruszką.

Z czym to zjeść? Do czego pasują grzyby w śmietanie?

Grzyby w śmietanie będą doskonale komponowały się z kopytkami, kluskami śląskimi, ale też z gotowanymi ziemniakami. Tak przyrządzone grzyby można też jeść z dodatkiem kromki chleba. Poza tym grzyby w śmietanie będą wspaniałym dodatkiem do mięsnych potraw, np. kotletów schabowych czy mielonych. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.