Racuchy - przepis babci na słodkie i puszyste danie. Dzięki tej przyprawie będą idealne na jesień

Szukacie inspiracji na smaczne śniadanie lub podwieczorek? Świetnym rozwiązaniem będą puszyste i rozpływające się w ustach racuchy. Przepis kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Podpowiadamy, jak je przygotować według receptury babci.

Racuchy z jabłkami to danie, które często kojarzy się z beztroskimi chwilami dzieciństwa. Często przygotowywały je nasze mamy oraz babcie. Bez wątpienia dużą zaletą jest łatwość w ich przygotowaniu i ekonomiczność - będzie nam potrzebne zaledwie kilka tanich składników, które zazwyczaj są już w naszych kuchniach.

Sok z aroniiSok z aronii - przepis siostry Anastazji to must have każdej spiżarni

Danie świetnie komponuje się w towarzystwie cukru pudru, różnych konfitur czy śmietany. Do ciasta warto dodać również szczyptę cynamonu, która w połączeniu z jabłkami będzie idealnym smakiem jesieni. Jak przygotować puszyste racuchy? Przepis sprawi, że domownicy będą prosić o dokładkę. 

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Racuchy - przepis

Polskie jedzenieObcokrajowcy ich nienawidzą, dla nas to przysmaki. Tych dań nikt nie chce tknąć

Składniki: 

  • 2 jabłka,
  • 2 jajka,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 250 g mąki pszennej, 
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia.

Racuchy z jabłkami - sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przesiania mąki do miski. Mieszamy ją z cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i opcjonalnie cynamonem. 
  2. Dodajemy jajka, ciepłe mleko i łączymy składniki za pomocą miksera lub rózgi. 
  3. Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Najpierw kroimy w plasterki, a następnie w drobną kostkę.
  4. Owoce dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy. 
  5. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką stołową (około dwóch łyżek na jednego racucha). 
  6. Racuchy smażymy przez około dwie minuty z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Świetnie smakują podawane z cukrem pudrem. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: