Racuchy z jabłkami to danie, które często kojarzy się z beztroskimi chwilami dzieciństwa. Często przygotowywały je nasze mamy oraz babcie. Bez wątpienia dużą zaletą jest łatwość w ich przygotowaniu i ekonomiczność - będzie nam potrzebne zaledwie kilka tanich składników, które zazwyczaj są już w naszych kuchniach.
Sok z aronii - przepis siostry Anastazji to must have każdej spiżarni
Danie świetnie komponuje się w towarzystwie cukru pudru, różnych konfitur czy śmietany. Do ciasta warto dodać również szczyptę cynamonu, która w połączeniu z jabłkami będzie idealnym smakiem jesieni. Jak przygotować puszyste racuchy? Przepis sprawi, że domownicy będą prosić o dokładkę.
Zobacz wideo
Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami
Racuchy - przepis
Obcokrajowcy ich nienawidzą, dla nas to przysmaki. Tych dań nikt nie chce tknąć
Składniki:
- 2 jabłka,
- 2 jajka,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 250 g mąki pszennej,
- łyżka cukru wanilinowego,
- pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu,
- olej do smażenia.
Racuchy z jabłkami - sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przesiania mąki do miski. Mieszamy ją z cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i opcjonalnie cynamonem.
- Dodajemy jajka, ciepłe mleko i łączymy składniki za pomocą miksera lub rózgi.
- Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Najpierw kroimy w plasterki, a następnie w drobną kostkę.
- Owoce dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką stołową (około dwóch łyżek na jednego racucha).
- Racuchy smażymy przez około dwie minuty z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Świetnie smakują podawane z cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.