-
Haps
-
Jak przygotować
- Szarlotka - przepis ze świeżych jabłek. Będzie delikatna i krucha, ale przyda się patelnia
Szarlotka - przepis ze świeżych jabłek. Będzie delikatna i krucha, ale przyda się patelnia
Szarlotka to chyba najbardziej uniwersalne ciasto. Świetnie sprawdza się do popołudniowej kawy, zdobi stoły podczas rodzinnych uroczystości i wystawnych przyjęciach też nie może jej zabraknąć. Mamy jesień, więc każdy powinien spróbować szarlotki ze świeżymi jabłkami. Jednak, żeby była idealna, warto użyć patelni i skarmelizować cukier zawarty w owocach. Smak tego ciasta zostanie z tobą na długo.
Szarlotka to chyba najbardziej jesienne ciasto. Sezon na jabłka w pełni i wręcz grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Dziś mamy dla ciebie przepis na szarlotkę ze świeżymi jabłkami, które wcześniej warto nieco podprażyć. Wówczas cukier się skarmelizuje i "otuli" kawałki owoców, przez co szarlotka będzie jeszcze smaczniejsza.
Jesienna szarlotka ze świeżych jabłek
Składniki na ciasto kruche:
- 250 g zimnego masła
- 300 g mąki pszennej (typ 500 lub 650)
- 1 większe jajko
- 5 pełnych łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- ok. 1,5 kg jabłek, najlepiej twardych
- płaska łyżeczka cynamonu
- 4-5 łyżek cukru
- cukier puder do posypania
Szarlotka - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj oba cukry i proszek do pieczenia. Następnie wbij jajko i dodaj masło, wcześniej warto pokroić je w kostkę. Teraz za pomocą długiego i ostrego noża zacznij siekać składniki, aż względnie się połączą.
- Energicznie zagnieć ciasto, uważając, by nie ocieplać go zbytnio. Następnie uformuj ciasto w dwie równe kulki i owiń folią. Włóż do lodówki na pół godziny. Możesz je włożyć także do zamrażalnika.
- Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Następnie przełóż do miski, dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na kilka minut.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej ją (możesz dodać odrobinę masła, ale nie jest to konieczne). Dodaj pokrojone jabłka i smaż na dość dużej mocy palnika, aż zauważysz, że cukier zaczyna brązowieć, a jabłka staną się miękkie.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Wyjmij z lodówki ciasto kruche i z jednej kulki odrywaj kawałki i układaj je na dnie blaszki, dokładnie uklepując, by zapełnić przestrzenie. Następnie wyłóż podprażone jabłka i Przykryj je kolejną warstwą ciasta (możesz je zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz szarlotkę przez ok. 50-60 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.