Szarlotka - przepis ze świeżych jabłek. Będzie delikatna i krucha, ale przyda się patelnia

Szarlotka to chyba najbardziej uniwersalne ciasto. Świetnie sprawdza się do popołudniowej kawy, zdobi stoły podczas rodzinnych uroczystości i wystawnych przyjęciach też nie może jej zabraknąć. Mamy jesień, więc każdy powinien spróbować szarlotki ze świeżymi jabłkami. Jednak, żeby była idealna, warto użyć patelni i skarmelizować cukier zawarty w owocach. Smak tego ciasta zostanie z tobą na długo.
Zobacz wideo

Szarlotka to chyba najbardziej jesienne ciasto. Sezon na jabłka w pełni i wręcz grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Dziś mamy dla ciebie przepis na szarlotkę ze świeżymi jabłkami, które wcześniej warto nieco podprażyć. Wówczas cukier się skarmelizuje i "otuli" kawałki owoców, przez co szarlotka będzie jeszcze smaczniejsza.

Jesienna szarlotka ze świeżych jabłek

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g zimnego masła
  • 300 g mąki pszennej (typ 500 lub 650)
  • 1 większe jajko
  • 5 pełnych łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 1,5 kg jabłek, najlepiej twardych
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 4-5 łyżek cukru
  • cukier puder do posypania

Szarlotka - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj oba cukry i proszek do pieczenia. Następnie wbij jajko i dodaj masło, wcześniej warto pokroić je w kostkę. Teraz za pomocą długiego i ostrego noża zacznij siekać składniki, aż względnie się połączą.
  2. Energicznie zagnieć ciasto, uważając, by nie ocieplać go zbytnio. Następnie uformuj ciasto w dwie równe kulki i owiń folią. Włóż do lodówki na pół godziny. Możesz je włożyć także do zamrażalnika.
  3. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Następnie przełóż do miski, dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na kilka minut.
  4. Przygotuj patelnię i rozgrzej ją (możesz dodać odrobinę masła, ale nie jest to konieczne). Dodaj pokrojone jabłka i smaż na dość dużej mocy palnika, aż zauważysz, że cukier zaczyna brązowieć, a jabłka staną się miękkie.
  5. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Wyjmij z lodówki ciasto kruche i z jednej kulki odrywaj kawałki i układaj je na dnie blaszki, dokładnie uklepując, by zapełnić przestrzenie. Następnie wyłóż podprażone jabłka i Przykryj je kolejną warstwą ciasta (możesz je zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz szarlotkę przez ok. 50-60 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.