Jak zrobić panierkę, aby nie odpadała? Trik, dzięki któremu przygotujesz idealne kotlety schabowe

Robisz kotlety schabowe, ale po usmażeniu panierka odchodzi od mięsa? Są na to sposoby. Przedstawiamy metodę, z którą twój obiad będzie perfekcyjny. Wystarczy skorzystać z pewnej babcinej rady.

Zrobiliście kotlety schabowe, ale wasza złocista panierka odpada? Czas to zmienić. Przedstawiamy metodę, która pozwoli wam usmażyć doskonałe kotlety, a panierka pozostanie na swoim miejscu. Wystarczy dodać jeden składnik.

Odchodząca panierka nie zmienia smaku kotleta. Zmienia jedynie jego wygląd

Odpadająca panierka nie zmienia doznań smakowych podczas jedzenia, ale nie zawsze wygląda estetycznie. Podpowiadamy, co zrobić, aby trzymała się po usmażeniu, a kotlety pięknie prezentowały się na stole.

Idealna panierka do schabowych. Zbyt wczesne panierowanie szkodzi

Najważniejszą zasadą przy smażeniu kotletów jest panierowanie ich tuż przed wrzuceniem na patelnię. Panierowanie ich o wiele wcześniej przed smażeniem jest kluczowym błędem popełnianym w kuchni. Jest to główny powód, z którego panierka nie trzyma się na usmażonym mięsie. Pamiętajmy więc o obtaczaniu kotletów bezpośrednio przed położeniem na rozgrzany olej. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przed panierowaniem dobrze jest odcisnąć mięso z wilgoci 

Najlepiej panierować osuszone kawałki mięsa. Kiedy będziemy panierować wilgotne mięso, panierka na pewno będzie od niego odchodziła. Kolejną ważną sprawą jest wrzucanie kotletów na dobrze rozgrzany olej. Jeśli będzie za chłodny, panierka nie przywrze do mięsa.

Składnik X, który zapobiegnie odchodzeniu panierki

Przygotowując jajka do panierowania warto dodać do nich szczyptę soli i niewielką ilość oleju. Tak roztrzepane składniki utworzą solidne spoiwo waszych kotletów. Jest to stara, sprawdzona metoda, z której warto skorzystać.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA