Zrobiliście kotlety schabowe, ale wasza złocista panierka odpada? Czas to zmienić. Przedstawiamy metodę, która pozwoli wam usmażyć doskonałe kotlety, a panierka pozostanie na swoim miejscu. Wystarczy dodać jeden składnik.
Odpadająca panierka nie zmienia doznań smakowych podczas jedzenia, ale nie zawsze wygląda estetycznie. Podpowiadamy, co zrobić, aby trzymała się po usmażeniu, a kotlety pięknie prezentowały się na stole.
Najważniejszą zasadą przy smażeniu kotletów jest panierowanie ich tuż przed wrzuceniem na patelnię. Panierowanie ich o wiele wcześniej przed smażeniem jest kluczowym błędem popełnianym w kuchni. Jest to główny powód, z którego panierka nie trzyma się na usmażonym mięsie. Pamiętajmy więc o obtaczaniu kotletów bezpośrednio przed położeniem na rozgrzany olej.
Najlepiej panierować osuszone kawałki mięsa. Kiedy będziemy panierować wilgotne mięso, panierka na pewno będzie od niego odchodziła. Kolejną ważną sprawą jest wrzucanie kotletów na dobrze rozgrzany olej. Jeśli będzie za chłodny, panierka nie przywrze do mięsa.
Przygotowując jajka do panierowania warto dodać do nich szczyptę soli i niewielką ilość oleju. Tak roztrzepane składniki utworzą solidne spoiwo waszych kotletów. Jest to stara, sprawdzona metoda, z której warto skorzystać.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl