Gruszki w occie to wyjątkowo smaczny dodatek do jesiennych i zimowych obiadów. Wspaniale komponują się zarówno z gorącymi daniami, jak i z zimnymi przekąskami. Podajemy staropolski przepis na te piękne, kształtne owoce. W przetworach najlepiej będą sprawdzały się następujące odmiany: konferencje, General Leclerc i paryżanki.
Gruszki w occie - przepis na doskonałe owoce w słoiku na zimę
Składniki:
- kilogram gruszek (powinny być twarde),
- trzy czwarte szklanki octu jabłkowego,
- pół szklanki wody,
- niepełna szklanka cukru,
- goździki,
- cynamon,
- imbir.
Przygotowanie:
- Obierz gruszki i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne.
- Wrzuć owoce do wody z jedną łyżką octu jabłkowego - w ten sposób jabłka nie ściemnieją.
- Gotuj w rondlu wodę z cukrem aż powstanie syrop.
- Na gotujący się syrop wrzucaj połówki gruszek i potrząsaj rondelkiem co jakiś czas.
- Kiedy zobaczysz, że gruszki zrobiły się szkliste, dodaj resztę octu, dorzuć przyprawy i gotuj przez następne kilka minut.
- Gorące owoce wkładaj do wyparzonych słoików.
- Zalej słoiki syropem.
- Lekko zakręć słoiki i pasteryzuj je przez około dwadzieścia minut.
- Dokręć porządnie słoiki i gotowe.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Z czym podawać gruszki w occie?
Gruszki w occie najlepiej jest jeść w połączeniu z gorącymi potrawami mięsnymi, wędlinami, ale też pieczeniami podawanymi na zimno. Doskonale sprawdzą się u boku polędwiczek wieprzowych. Innym, ciekawym pomysłem będzie dodanie gruszek w occie do sałatek warzywnych. Ich smak można podbić, dodając ser pleśniowy i odrobinę miodu.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl