Gruszki w occie. Przepis na marynowane owoce. Będą świetnym dodatkiem do gorących dań mięsnych

Gruszki w occie - przepis na wyśmienity dodatek do zimowych potraw. Takie owoce będą sprawdzały się jako uzupełnienie dań mięsnych, pieczeni i wędlin. Posłużą też jako element sałatek warzywnych.

Gruszki w occie to wyjątkowo smaczny dodatek do jesiennych i zimowych obiadów. Wspaniale komponują się zarówno z gorącymi daniami, jak i z zimnymi przekąskami. Podajemy staropolski przepis na te piękne, kształtne owoce. W przetworach najlepiej będą sprawdzały się następujące odmiany: konferencje, General Leclerc i paryżanki.

Gruszki w occie - przepis na doskonałe owoce w słoiku na zimę

Składniki:

  • kilogram gruszek (powinny być twarde),
  • trzy czwarte szklanki octu jabłkowego,
  • pół szklanki wody,
  • niepełna szklanka cukru,
  • goździki,
  • cynamon,
  • imbir.

Przygotowanie:

  1. Obierz gruszki i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne.
  2. Wrzuć owoce do wody z jedną łyżką octu jabłkowego - w ten sposób jabłka nie ściemnieją.
  3. Gotuj w rondlu wodę z cukrem aż powstanie syrop.
  4. Na gotujący się syrop wrzucaj połówki gruszek i potrząsaj rondelkiem co jakiś czas.
  5. Kiedy zobaczysz, że gruszki zrobiły się szkliste, dodaj resztę octu, dorzuć przyprawy i gotuj przez następne kilka minut.
  6. Gorące owoce wkładaj do wyparzonych słoików.
  7. Zalej słoiki syropem.
  8. Lekko zakręć słoiki i pasteryzuj je przez około dwadzieścia minut.
  9. Dokręć porządnie słoiki i gotowe.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Z czym podawać gruszki w occie? 

Gruszki w occie najlepiej jest jeść w połączeniu z gorącymi potrawami mięsnymi, wędlinami, ale też pieczeniami podawanymi na zimno. Doskonale sprawdzą się u boku polędwiczek wieprzowych. Innym, ciekawym pomysłem będzie dodanie gruszek w occie do sałatek warzywnych. Ich smak można podbić, dodając ser pleśniowy i odrobinę miodu. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.