Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue
Karkówka jest jednym z bardziej lubianych mięs. Najczęściej jest pieczona w ziołowej marynacie bądź grillowana. Ale karkówka na obiad może być serwowana w ciekawszy sposób. Jak? W miodzie, pomidorach i kapuście według przepisu Karola Okrasy. Oryginalną recepturę możecie przeczytać na oficjalnej stronie internetowej autora - KarolOkrasa.pl.
Miodowo - pomidorowo - kapuściana karkówka na obiad. Najważniejsze są przyprawy
Do przygotowania aromatycznej karkówki na obiad potrzebujesz przede wszystkim przypraw. Wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia obiadu to:
- karkówka (wieprzowa) - kilogram,
- kiszona kapusta - pół kilograma (może być nieco więcej),
- krojone pomidory z puszki - ćwierć kilograma,
- kwas chlebowy - szklanka,
- ocet (winny lub piwny) - 2 łyżki,
- cebula - 2 sztuki,
- cytryna,
- czosnek - 3 ząbki,
- miód - 2 łyżki,
- smalec - 1 - 2 łyżek,
- przyprawy: łyżka kminku, 3 liście laurowe, po pół łyżki mielonego cynamonu, kardamonu i kminku, papryczka chili, 50 gramów marynowanego imbiru oraz sól i pieprz do smaku.
Miodowo - pomidorowo - kapuściana karkówka na obiad. Przygotowanie wymaga cierpliwości
Aromatyczna karkówka na obiad wymaga nieco pracy i cierpliwości, ale efekt jest wart poświęcenia:
- Pokrój karkówkę w dwucentymetrowej grubości plastry i posyp odrobiną soli i pieprzu;
- Zrumień karkówkę na smalcu;
- Na patelni po mięsie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj miód oraz przyprawy - liście laurowe, kminek (ziarna i mielony), cynamon i kardamon;
- Podsmaż przez chwilę i zalej kwasem chlebowym i pomidorami. Duś przez około 20 minut, po czym dopraw octem;
- W kociołku lub naczyniu żeliwnym ułóż składniki w następującej kolejności: kapusta - marynowany imbir - plastry chili - karkówka, aż skończą się produkty. Na szczycie powinna być warstwa kapusty z imbirem i chili.
- Uzupełnij naczynie sosem miodowo - pomidorowym i przykryj;
- Duś potrawę powoli przez godzinę (jeśli decydujesz się na naczynie żeliwne - piecz w temperaturze 170 - 180 st. C);
- Aromatyczną karkówkę podawaj z kawałkami cytryny, aby móc skropić mięso kwaśnym sokiem.
Smacznego!