Karkówka na obiad? Dodaj pomidory i miód, nie zapomnij o kapuście. Karol Okrasa poleca ten przepis

Mięsożercy będą zachwyceni miodowo - pomidorowo - kapuścianą karkówką na obiad z przepisu Karola Okrasy. Danie jest bardzo aromatyczne, pyszne i sycące. W sam raz na chłodne jesienno - zimowe dni.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

Karkówka jest jednym z bardziej lubianych mięs. Najczęściej jest pieczona w ziołowej marynacie bądź grillowana. Ale karkówka na obiad może być serwowana w ciekawszy sposób. Jak? W miodzie, pomidorach i kapuście według przepisu Karola Okrasy. Oryginalną recepturę możecie przeczytać na oficjalnej stronie internetowej autora - KarolOkrasa.pl.

Miodowo - pomidorowo - kapuściana karkówka na obiad. Najważniejsze są przyprawy

Do przygotowania aromatycznej karkówki na obiad potrzebujesz przede wszystkim przypraw. Wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia obiadu to:

  • karkówka (wieprzowa) - kilogram,
  • kiszona kapusta - pół kilograma (może być nieco więcej),
  • krojone pomidory z puszki - ćwierć kilograma,
  • kwas chlebowy - szklanka,
  • ocet (winny lub piwny) - 2 łyżki,
  • cebula - 2 sztuki,
  • cytryna,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • miód - 2 łyżki,
  • smalec - 1 - 2 łyżek,
  • przyprawy: łyżka kminku, 3 liście laurowe, po pół łyżki mielonego cynamonu, kardamonu i kminku, papryczka chili, 50 gramów marynowanego imbiru oraz sól i pieprz do smaku.

Miodowo - pomidorowo - kapuściana karkówka na obiad. Przygotowanie wymaga cierpliwości

Aromatyczna karkówka na obiad wymaga nieco pracy i cierpliwości, ale efekt jest wart poświęcenia:

  1. Pokrój karkówkę w dwucentymetrowej grubości plastry i posyp odrobiną soli i pieprzu;
  2. Zrumień karkówkę na smalcu;
  3. Na patelni po mięsie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj miód oraz przyprawy - liście laurowe, kminek (ziarna i mielony), cynamon i kardamon;
  4. Podsmaż przez chwilę i zalej kwasem chlebowym i pomidorami. Duś przez około 20 minut, po czym dopraw octem;
  5. W kociołku lub naczyniu żeliwnym ułóż składniki w następującej kolejności: kapusta - marynowany imbir - plastry chili - karkówka, aż skończą się produkty. Na szczycie powinna być warstwa kapusty z imbirem i chili.
  6. Uzupełnij naczynie sosem miodowo - pomidorowym i przykryj;
  7. Duś potrawę powoli przez godzinę (jeśli decydujesz się na naczynie żeliwne - piecz w temperaturze 170 - 180 st. C);
  8. Aromatyczną karkówkę podawaj z kawałkami cytryny, aby móc skropić mięso kwaśnym sokiem. 

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.