Bita śmietana to świetny sposób na dekorację babeczek, naleśników lub słodkich placuszków. Żeby zrobić bitą śmietanę, wydawałoby się, że należy miksować ją tak długo, aż zrobi się puszysta. Może i tak, ale... Są trzy rzeczy, które musi znać każdy, kto zabiera się za desery z bitą śmietaną.
- Śmietana musi być konkretna - 30 proc. albo 36 proc.
- Śmietana musi być porządnie schłodzona.
- Ubijanie nie powinno trwać za długo - w przeciwnym razie otrzymasz masło
Ania Starmach ma jeszcze jeden patent na bitą śmietanę. Aby zatrzymać chłód, wiatraczki miksera warto włożyć na pół godziny do zamrażarki - wówczas śmietana ubije się szybciej i będzie bosko puszysta.
Jak zrobić bitą śmietanę?
Przygotuj:
- 250 ml porządnie schłodzonej śmietanki
- łyżka cukru pudru
- opcjonalnie: ekstrakt z wanilii lub inny dowolny aromat do smaku
Bita śmietana - sposób wykonania:
- Ok. pół godziny przed przystąpieniem do pracy, włóż końcówki miksera do zamrażalnika.
- Do metalowej miseczki wlej zimną śmietankę. Zacznij miksować, najpierw na najniższych obrotach, później stopniowo je zwiększaj, aż śmietana stanie się puszysta.
- Tuż przed końcem ubijania dodaj cukier puder oraz wybrany przez siebie aromat.
Bakaliowe ciasto marchewkowe - przepis Ani Starmach na jesienny wypiek
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.