Jak zrobić bitą śmietanę? Ania Starmach ma na to patent. Chodzi o końcówki miksera

Bita śmietana to nieodłączny element wielu ciast i deserów. Jej wykonanie wydaje się bardzo proste, ale warto pamiętać o kilku ważnych sprawach. Ania Starmach ma swój patent na idealnie ubitą śmietanę, a chodzi o mikser. A dokładniej - o końcówki miksera. Przed przystąpieniem do pracy należy je porządnie schłodzić, najlepiej w zamrażalniku.
Zobacz wideo

Bita śmietana to świetny sposób na dekorację babeczek, naleśników lub słodkich placuszków. Żeby zrobić bitą śmietanę, wydawałoby się, że należy miksować ją tak długo, aż zrobi się puszysta. Może i tak, ale... Są trzy rzeczy, które musi znać każdy, kto zabiera się za desery z bitą śmietaną.

  1. Śmietana musi być konkretna - 30 proc. albo 36 proc.
  2. Śmietana musi być porządnie schłodzona.
  3. Ubijanie nie powinno trwać za długo - w przeciwnym razie otrzymasz masło

Ania Starmach ma jeszcze jeden patent na bitą śmietanę. Aby zatrzymać chłód, wiatraczki miksera warto włożyć na pół godziny do zamrażarki - wówczas śmietana ubije się szybciej i będzie bosko puszysta.

Jak zrobić bitą śmietanę?

Przygotuj:

  • 250 ml porządnie schłodzonej śmietanki
  • łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie: ekstrakt z wanilii lub inny dowolny aromat do smaku

Bita śmietana - sposób wykonania:

  1. Ok. pół godziny przed przystąpieniem do pracy, włóż końcówki miksera do zamrażalnika.
  2. Do metalowej miseczki wlej zimną śmietankę. Zacznij miksować, najpierw na najniższych obrotach, później stopniowo je zwiększaj, aż śmietana stanie się puszysta.
  3. Tuż przed końcem ubijania dodaj cukier puder oraz wybrany przez siebie aromat.

Ciasto marchewkowe Ani Starmach (zdjęcie ilustracyjne)Bakaliowe ciasto marchewkowe - przepis Ani Starmach na jesienny wypiek

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: