Jabłka w cieście naleśnikowym. Słodki i prosty przysmak, który wyczarujesz w kilka minut

Jabłka w cieście to doskonały pomysł zarówno na słodkie śniadanie, jak i smaczny podwieczorek. Możecie być pewni, że ten niezwykle prosty przysmak zasmakuje także najmłodszym. Jak je przygotować?

Jabłka to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych polskich owoców. Zabieramy je nie tylko jako przekąskę do pracy do szkoły, ale także wykorzystujemy na wiele sposobów w kuchni. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju ciast, tart, surówek, jak i mięs. My dzisiaj pokazujemy, jak przygotować jabłka w cieście naleśnikowym. To banalnie proste danie zachwyci wszystkich domowników. 

Szybka szarlotkaSzarlotka - przepis. Będzie delikatna i krucha, ale przyda się patelnia

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Jabłka w cieście naleśnikowym - prosty przepis na smaczną przekąskę 

Jabłka w cieście to prosty i słodki przysmak, który rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje podawany z cukrem pudrem, serkiem waniliowym i cynamonem. Zobaczcie, jak go przygotować. 

Składniki na ciasto naleśnikowe: 

  • 170 g mąki pszennej,
  • 2 jajka, 
  • 200 ml mleka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 4 średnie jabłka,
  • cynamon,
  • olej do smażenia.

Racuchy - przepis na puszyste i smaczne danie jak u babci.Słodkie i puszyste racuchy. Przepis babci na smaczne danie z jabłkami

Jabłka w cieście naleśnikowym - sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Składniki miksujemy na jednolitą masę, której konsystencja powinna być gęsta. Jeżeli jest zbyt płynna, możecie dodać więcej mąki. 
  2. Jabłka obieramy i kroimy na plastry o grubości około 5 mm. Za pomocą nożyka lub wykrawacza z pokrojonych kawałków pozbywamy się gniazd nasiennych.
  3. Tak przygotowane jabłka oprószamy cynamonem. 
  4. Owoce zanurzamy w cieście naleśnikowym, a następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy przez około trzy minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru. 
  5. Jabłka wyciągamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: