Zupy grzybowe to tradycyjne dania kuchni polskiej. Smakują wspaniale zwłaszcza teraz, kiedy dni stają się coraz krótsze, a na dworze robi się coraz zimniej. Przedstawiamy przepis na zupę z podgrzybków. Będzie ona zachwycająco aromatyczna i z pewnością doda dużo energii każdemu, kto się cierpi na jej brak.
Zupa z podgrzybków. Tradycyjne polskie danie
Składniki:
- dwa litry bulionu,
- pół kilo podgrzybków,
- trzy marchwie,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- trzy ziemniaki,
- duża cebula,
- ćwierć kostki masła,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- łyżka mąki pszennej.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Przygotowanie:
- Oczyść i umyj grzyby.
- Pokrój mniejsze grzyby w plasterki, większe w ćwiartki.
- Zagotuj dwa litry wody w większym garnku z łyżką soli.
- Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Rozpuść na patelni połowę porcji masła.
- Dodaj do masła drobno posiekaną cebulę i grzyby.
- Dopraw grzyby solą i pieprzem.
- Podsmażaj przez około dziesięć minut.
- Przełóż cebulę z grzybami do garnka.
- Usmaż na maśle starte na dużych oczkach warzywa: marchwie, seler i pietruszkę.
- Dodaj warzywa do garnka.
- Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
- Gotuj zupę około pół godziny na wolnym ogniu.
- Zupę można zabielić śmietaną wymieszaną z mąką.
Jak podawać zupę z podgrzybków?
Zupa grzybowa będzie jeszcze pożywniejsza, jeżeli zaserwujemy ją z makaronem, na przykład z kokardkami albo świderkami. Do talerza można też dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Ewentualnie, zupę można zmiksować po ugotowaniu i podawać w formie kremu z grzankami czy groszkami ptysiowymi.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl