Zupa z podgrzybków jak u babci. Rozgrzewający przepis na jesienne wieczory

Zupa z podgrzybków będzie wyśmienitym pomysłem na to, co zrobić z zebranymi w lesie grzybami. Z pewnością jej zapach przyciągnie do stołu niejednego smakosza. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na zupę jak u babci.

Zupy grzybowe to tradycyjne dania kuchni polskiej. Smakują wspaniale zwłaszcza teraz, kiedy dni stają się coraz krótsze, a na dworze robi się coraz zimniej. Przedstawiamy przepis na zupę z podgrzybków. Będzie ona zachwycająco aromatyczna i z pewnością doda dużo energii każdemu, kto się cierpi na jej brak.

Zupa kurkowaZupa kurkowa

Zupa z podgrzybków. Tradycyjne polskie danie

Składniki:

  • dwa litry bulionu,
  • pół kilo podgrzybków,
  • trzy marchwie,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • trzy ziemniaki,
  • duża cebula,
  • ćwierć kostki masła,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • łyżka mąki pszennej.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przygotowanie:

  1. Oczyść i umyj grzyby.
  2. Pokrój mniejsze grzyby w plasterki, większe w ćwiartki.
  3. Zagotuj dwa litry wody w większym garnku z łyżką soli.
  4. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  5. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.
  6. Rozpuść na patelni połowę porcji masła.
  7. Dodaj do masła drobno posiekaną cebulę i grzyby.
  8. Dopraw grzyby solą i pieprzem.
  9. Podsmażaj przez około dziesięć minut.
  10. Przełóż cebulę z grzybami do garnka.
  11. Usmaż na maśle starte na dużych oczkach warzywa: marchwie, seler i pietruszkę.
  12. Dodaj warzywa do garnka.
  13. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
  14. Gotuj zupę około pół godziny na wolnym ogniu.
  15. Zupę można zabielić śmietaną wymieszaną z mąką.

Zapiekany makaron a la bologneseZapiekany makaron a la bolognese

Jak podawać zupę z podgrzybków?

Zupa grzybowa będzie jeszcze pożywniejsza, jeżeli zaserwujemy ją z makaronem, na przykład z kokardkami albo świderkami. Do talerza można też dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Ewentualnie, zupę  można zmiksować po ugotowaniu i podawać w formie kremu z grzankami czy groszkami ptysiowymi.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: