Przepis na pyszne schabowe. Moja babcia zdradziła sposób na idealną panierkę

Schabowy to niewątpliwie obiadowy klasyk w naszym. Powinien być miękki, soczysty, chrupiący i aromatyczny. Oto prosty przepis na doskonałe danie!

Kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań obiadowych. Znakomicie przygotowywały go zazwyczaj nasze babcie. W tym przepisie znajdziecie te najlepsze, tradycyjne wskazówki. 

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Przepis na pyszne schabowe - składniki

Potrzebne składniki to:

  • pół kilograma schabu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • świeży pieprz,
  • 400 ml mleka,
  • sól,
  • bułka tarta,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • smalec do smażenia,
  • jajka.

Pyszne schabowe - przepis krok po kroku

Mięso myjemy i kroimy na cztery kotlety takiej samej wielkości. Rozbijamy tłuczkiem na cienko. Do miski wlewamy mleko. Następnie dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki cebulę, a także czosnek (wcześniej przeciśnięty przez praskę). W misce umieszczamy mięso. Przykrywamy ją i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. 

Następnie przygotowujemy panierkę. Do jednej miski wsypujemy mąkę, do drugiej roztrzepane jajko, a do trzeciej bułkę tartą. Moja babcia zdradziła, o czym należy pamiętać, by panierka nie odklejała się od kotleta. Oto dwie wskazówki:

  • Jeżeli opanierujemy kotlety i odłożymy je na jakiś czas, po usmażeniu panierka może być niesmaczna i będzie się odklejać. Kotlety trzeba więc panierować tuż przed smażeniem.
  • Należy pamiętać także, by dobrze rozgrzać tłuszcz przed smażeniem. Co ważne, włożenie każdego kolejnego kawałka mięsa obniża temperaturę.

Co dalej? Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety smażymy obustronnie na złoty kolor. Na koniec odsączamy papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu. Podajemy klasycznie z ziemniaczkami i surówką domowej roboty. Ich smak, chrupkość to kwintesencja domowego obiadu jak u babci. Jeśli nie masz ochoty na gotowane ziemniaki to śmiało możesz je zastąpić pieczonym frytkami, warzywami lub bukietem surówek. Smacznego!

Wasze historie i opinie są dla nas ważne. Czekamy na Wasze listy i komentarze. Piszcie do nas na adres: kobieta@agora.pl lub edziecko@agora.pl. Najciekawsze listy opublikujemy.

Więcej o: