Kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań obiadowych. Znakomicie przygotowywały go zazwyczaj nasze babcie. W tym przepisie znajdziecie te najlepsze, tradycyjne wskazówki.
Potrzebne składniki to:
Mięso myjemy i kroimy na cztery kotlety takiej samej wielkości. Rozbijamy tłuczkiem na cienko. Do miski wlewamy mleko. Następnie dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki cebulę, a także czosnek (wcześniej przeciśnięty przez praskę). W misce umieszczamy mięso. Przykrywamy ją i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Następnie przygotowujemy panierkę. Do jednej miski wsypujemy mąkę, do drugiej roztrzepane jajko, a do trzeciej bułkę tartą. Moja babcia zdradziła, o czym należy pamiętać, by panierka nie odklejała się od kotleta. Oto dwie wskazówki:
Co dalej? Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety smażymy obustronnie na złoty kolor. Na koniec odsączamy papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu. Podajemy klasycznie z ziemniaczkami i surówką domowej roboty. Ich smak, chrupkość to kwintesencja domowego obiadu jak u babci. Jeśli nie masz ochoty na gotowane ziemniaki to śmiało możesz je zastąpić pieczonym frytkami, warzywami lub bukietem surówek. Smacznego!
Wasze historie i opinie są dla nas ważne. Czekamy na Wasze listy i komentarze. Piszcie do nas na adres: kobieta@agora.pl lub edziecko@agora.pl. Najciekawsze listy opublikujemy.