Prosty przepis na babeczki czekoladowe według Ewy Wachowicz. Przygotujesz w mniej niż godzinę

Ten przepis na babeczki czekoladowe Ewy Wachowicz jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Przygotowanie deseru zajmie ci mniej niż godzinę. To prawdziwy wypiek "last minute".

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Babeczki czekoladowe z nagrobkiem z kruchego ciastka

Jeśli szukasz przepisu na szybkie i proste babeczki to jesteś we właściwym miejscu. Receptura Ewy Wachowicz jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a do tego zajmiecie niecałą godzinę. Oryginalny przepis na babeczki czekoladowe znajdziecie na oficjalnej stronie internetowej autorki - Ewawachowicz.pl. Pojawił się też w 24. odcinku programu "Ewa Gotuje".

Babeczki czekoladowe (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na babeczki czekoladowe według Magdy Gessler

Przepis na babeczki czekoladowe to tylko kilka produktów. Na pewno masz je w kuchni

Do zrobienia babeczek potrzebujesz następujących składników:

  • czekolady (gorzkiej) - tabliczka (80 g),
  • jajka - 2 sztuki,
  • cukier (najlepiej trzcinowy) - 6 łyżek,
  • cukier waniliowy - opakowanie,
  • masło - 2 łyżki,
  • wiórki kokosowe - do posypania formy do babeczek,
  • cukier puder - do ozdoby,
  • sól - odrobina do ubicia piany.

Przepis na babeczkiPrzepis na babeczki. To najprostszy deser na świecie. Uda się każdemu

Przepis na babeczki czekoladowe jest prosty. Zajmie mniej niż godzinę

Upieczenie babeczek jest naprawdę proste i zajmuje niewiele czasu. Zacznij od posmarowania foremek roztopionym masłem i posypania ich wiórkami kokosowymi. Potem przygotuj ciasto na babeczki:

  1. Połącz resztę masła z czekoladą i rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
    Pamiętaj, że czekolada nie może przywrzeć do dna ani stężeć;
  2.  Żółtka utrzyj z trzema łyżkami cukru, roztopioną czekoladą i cukrem waniliowym;
  3. Z białek, odrobiny soli i reszty cukru ubij sztywną pianę;
  4. Ostrożnie połącz pianę z masą czekoladową. Dbaj o temperaturę, inaczej czekolada stężeje;
  5. Gotową masę przełóż do foremek do 3 / 4 wysokości;
  6. Babeczki piecz w temperaturze 189 st. C przez 20 - 25 minut.
  7. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej o: