Prosty przepis na babeczki czekoladowe według Ewy Wachowicz. Przygotujesz w mniej niż godzinę

Ten przepis na babeczki czekoladowe Ewy Wachowicz jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Przygotowanie deseru zajmie ci mniej niż godzinę. To prawdziwy wypiek "last minute".

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Babeczki czekoladowe z nagrobkiem z kruchego ciastka

Jeśli szukasz przepisu na szybkie i proste babeczki to jesteś we właściwym miejscu. Receptura Ewy Wachowicz jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a do tego zajmiecie niecałą godzinę. Oryginalny przepis na babeczki czekoladowe znajdziecie na oficjalnej stronie internetowej autorki - Ewawachowicz.pl. Pojawił się też w 24. odcinku programu "Ewa Gotuje".

Przepis na babeczki czekoladowe to tylko kilka produktów. Na pewno masz je w kuchni

Do zrobienia babeczek potrzebujesz następujących składników:

  • czekolady (gorzkiej) - tabliczka (80 g),
  • jajka - 2 sztuki,
  • cukier (najlepiej trzcinowy) - 6 łyżek,
  • cukier waniliowy - opakowanie,
  • masło - 2 łyżki,
  • wiórki kokosowe - do posypania formy do babeczek,
  • cukier puder - do ozdoby,
  • sól - odrobina do ubicia piany.

Przepis na babeczki czekoladowe jest prosty. Zajmie mniej niż godzinę

Upieczenie babeczek jest naprawdę proste i zajmuje niewiele czasu. Zacznij od posmarowania foremek roztopionym masłem i posypania ich wiórkami kokosowymi. Potem przygotuj ciasto na babeczki:

  1. Połącz resztę masła z czekoladą i rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
    Pamiętaj, że czekolada nie może przywrzeć do dna ani stężeć;
  2.  Żółtka utrzyj z trzema łyżkami cukru, roztopioną czekoladą i cukrem waniliowym;
  3. Z białek, odrobiny soli i reszty cukru ubij sztywną pianę;
  4. Ostrożnie połącz pianę z masą czekoladową. Dbaj o temperaturę, inaczej czekolada stężeje;
  5. Gotową masę przełóż do foremek do 3 / 4 wysokości;
  6. Babeczki piecz w temperaturze 189 st. C przez 20 - 25 minut.
  7. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej o: