Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Babeczki czekoladowe z nagrobkiem z kruchego ciastka
Jeśli szukasz przepisu na szybkie i proste babeczki to jesteś we właściwym miejscu. Receptura Ewy Wachowicz jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a do tego zajmiecie niecałą godzinę. Oryginalny przepis na babeczki czekoladowe znajdziecie na oficjalnej stronie internetowej autorki - Ewawachowicz.pl. Pojawił się też w 24. odcinku programu "Ewa Gotuje".
Przepis na babeczki czekoladowe to tylko kilka produktów. Na pewno masz je w kuchni
Do zrobienia babeczek potrzebujesz następujących składników:
- czekolady (gorzkiej) - tabliczka (80 g),
- jajka - 2 sztuki,
- cukier (najlepiej trzcinowy) - 6 łyżek,
- cukier waniliowy - opakowanie,
- masło - 2 łyżki,
- wiórki kokosowe - do posypania formy do babeczek,
- cukier puder - do ozdoby,
- sól - odrobina do ubicia piany.
Przepis na babeczki czekoladowe jest prosty. Zajmie mniej niż godzinę
Upieczenie babeczek jest naprawdę proste i zajmuje niewiele czasu. Zacznij od posmarowania foremek roztopionym masłem i posypania ich wiórkami kokosowymi. Potem przygotuj ciasto na babeczki:
- Połącz resztę masła z czekoladą i rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Pamiętaj, że czekolada nie może przywrzeć do dna ani stężeć;
- Żółtka utrzyj z trzema łyżkami cukru, roztopioną czekoladą i cukrem waniliowym;
- Z białek, odrobiny soli i reszty cukru ubij sztywną pianę;
- Ostrożnie połącz pianę z masą czekoladową. Dbaj o temperaturę, inaczej czekolada stężeje;
- Gotową masę przełóż do foremek do 3 / 4 wysokości;
- Babeczki piecz w temperaturze 189 st. C przez 20 - 25 minut.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!