Zupa ogórkowa będzie smaczniejsza jeśli zastosujesz ten babciny trik. Kluczem jest masło

To prawdziwy klasyk tradycyjnej kuchni, który często gości na polskich stołach. Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa ogórkowa to pyszny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Aby uzyskać tradycyjny smak, wypróbuj trik z masłem. Ta babcina metoda gwarantuje pyszny efekt i najwyższą jakość.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa ogórkowa to jedna z tradycyjnych polskich zup, które są często podawane wielu domach. Jak wiadomo, babcine przepisy nie mają sobie równych i należą do tych najsmaczniejszych. Dlatego warto skorzystać z prostego triku z masłem. Pełnia smaku i aromatu jest wtedy gwarantowana. 

Ogórki tarte na zupę ogórkową na zimę pozwolą cieszyć ci się domowym obiadem w chłodne dni.Ogórki tarte na zupę ogórkową na zimę. Ciesz się domowym obiadem w chłodne dni

Jak przygotować zupę ogórkową? Kluczem jest masło

Zupy z przepisu babci niemal zawsze smakują najlepiej - pełne aromatu, smaku, pożywne i sycące. Jedną z najbardziej lubianych jest ogórkowa. Jeśli chcemy uzyskać pyszny efekt, warto zastosować ten trik. Podsmażone na maśle ogórki nadadzą bulionowi charakteru i wydobędą wszystkie najlepsze aromaty. Z kolei dodatek odrobiny wody po kiszonych ogórkach dodatkowo będzie bardziej intensywna i lekko kwaśna. 

Aromatyczna i pyszna zupa ogórkowa jest zależna od odpowiedniego przygotowania ogórków kiszonych. Te domowej produkcji sprawdzą się najlepiej. Produkty najwyższej jakości sprawią, że bulion z dodatkiem ogórków na stałe zagości w rodzinnym menu. Warto dodać także śmietankę - tuż przed podaniem należy zahartować kilka łyżek nabiału z bulion, dodać do całości i wymieszać. Z kolei świeży koperek doda pięknego aromatu i przyozdobi talerz. 

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa według przepisu babci

Składniki: 

  • 1,5 l bulionu,
  • 8 ogórków kiszonych,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • pół szklanki wody po ogórkach kiszonych,
  • torebka ryżu,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 łyżki masła,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania zaczynamy od starcia marchewki i ogórków kiszonych na tarce o duży oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. 
  2. W garnku roztapiamy dwie łyżki masła - dodajemy ogórki. Podsmażamy, do momentu aż warzywa zmiękną. Kolejno dodajemy marchew i cebulę, również podsmażamy do miękkości.
  3. Zarumienione, miękkie warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy - ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy.
  4. Do zupy wsypujemy ryż. Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie.
  5. Po około 15 minutach sprawdzamy ryż. Jeśli zmiękł, to zabielamy zupę śmietanką i doprawiamy.
  6. Drobno kroimy koperek i dodajemy zarówno do garnka jak i na talerz. Zupę ogórkową podajemy gorącą. 
Więcej o: