Placki z dyni, czyli słodkie co nieco na jesienne śniadanie. Będą idealnie puszyste dzięki prostej czynności

Placki dyniowe to świetna propozycja śniadania na słodko. Mamy jesień, czyli sezon na dynie i do woli możemy zajadać się puszystymi jak chmurka placuszkami. Jak je zrobić, żeby wyszły idealne? Zadbaj o jajka - białka muszą być ubite osobno.
Zobacz wideo

Placki z dyni są bardzo proste w wykonaniu i ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż kilkanaście minut. Sprawdzą się świetnie nie tylko na śniadanie, ale także do lunch boxa czy jako słodki podwieczorek. Przepis jest banalny, ale żeby placuszki dyniowe były delikatne i puszyste, dodaj do nich porządnie ubite białka.

Kapusta zasmażanaKapusta kiszona zasmażana - przepis. Przyda się metoda "na dwa palce"

Placki z dyni - przepis na jesienne co nieco

Składniki:

  • ok. 200 g dyni startej na drobnych oczkach
  • ok. 150 g mąki pszennej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej roślinny do smażenia

Placki dyniowe - sposób wykonania:

  1. Na samym początku oddziel białka od żółtek. Białka umieść w mniejszej misce, żółtka przełóż do większej.
  2. Do miski z żółtkami dodaj cukier, jogurt oraz dynię i całość dokładnie wymieszaj. Możesz użyć do tego miksera na średnich obrotach.
  3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. 
  4. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie za pomocą szpatułki wymieszaj pianę z białek  z ciastem na placki, uważając przy tym, żeby nie uszkodzić struktury białek. 
  5. Na patelni rozgrzej porządnie 2-3 łyżki oleju i głęboką łyżką nakładaj porcje ciasta na placki z dyni. Smaż na średniej mocy palnika, aż z obu stron się zezłocą.

Jak zrobić zakwas buraczany?Jak zrobić zakwas buraczany? Nie ma nic prostszego. Pamiętaj o pianie i wodzie

Takie placuszki świetnie smakują solo posypane jedynie cukrem pudrem, ale także w towarzystwie dżemu. Jeśli masz ochotę na jesienne placuszki, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: