Knedle - przepis w sam raz na obiad na piątek. Żeby wyszły idealne, ważne są proporcje ziemniaków

Knedle ze śliwkami zawsze kojarzyły mi się z wczesną jesienią. Jako mała dziewczynka, z radością wracałam ze szkoły, kiedy wiedziałam, że na obiad babcia zrobi słodkie knedle. Dziś sama je robię i wypracowałam proporcje, które sprawiają, że ziemniaczane kluchy są idealne - delikatne, ale zwarte jednocześnie. To tego śliwka lekko obtoczona w cynamonie i nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
Zobacz wideo

Knedle ze śliwkami to według mnie nie tylko świetny pomysł na jesienny obiad, ale także najlepszy "pocieszacz" na chandrę w deszczowe dni. Jak je zrobić, żeby były idealne? Oprósz soczystych, dojrzałych węgierek, warto zapamiętać proporcje na ciasto. Ciasto na knedle, podobnie jak ciasto na kartacze, składa się z dwóch rodzajów ziemniaków - ugotowanych i surowych. Chętnie podpowiem, jak je zrobić.

Knedle - przepis idealny na piątkowy obiad

Składniki:

  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 surowych ziemniaków
  • 1 większe jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • ok. 200 g dojrzałych śliwek węgierek
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • łyżka cukru pudru (możesz dać mniej, jeżeli śliwki są dostatecznie słodkie)

Knedle ze śliwkami - sposób wykonania:

  1. Śliwki dokładnie umyj i podziel na połówki. Usuń pestki, a połówki owoców przełóż do miski. Dodaj cynamon i cukier, następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  2. Ugotowane ziemniaki utłucz na gładkie purée lub zmiel w prasce do ziemniaków. Przełóż do miski.
  3. Ziemniaki surowe zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach i za pomocą gazy porządnie odciśnij je z wody. Następnie dodaj do ugotowanych ziemniaków.
  4. Do miski z ziemniakami wsyp mąkę, wbij jajko i zacznij wyrabiać. Jeśli uważasz, że konsystencja ciasta jest zbyt luźna, dodaj mąkę ziemniaczaną. 
  5. Z wyrobionego ciasta odrywaj kawałki i formuj je w dłoniach w kulki. Następnie spłaszczaj je i na środek kładź połówki śliwek. Następnie szczelnie zalep knedle tak, by podczas gotowania się nie rozkleiły.
  6. Przygotuj duży garnek i rozgrzej w nim wodę z odrobiną soli. Kiedy woda zawrze, wrzucaj knedle partiami i gotuj ok. 3-4 minut od czasu wypłynięcia.

Tak przygotowane knedle świetnie smakują z kwaśną śmietaną. Jeśli chcesz, zamiast śliwek możesz użyć np. mrożonych truskawek lub malin.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA