Karola III wstąpił na tron 8 września. Chociaż wiele mówiono o zwyczajach oraz upodobaniach królowej Elżbiety II, to wciąż niewiele wiadomo o jej następcy. Jak się okazuje, szczególnie uwielbia jedną potrawę, dla której traci głowę.
Król Karol III odziedziczył nawyki żywieniowe po rodzicach - królowej Elżbiecie II i księciu Filipie. Monarcha uwielbia wszystko, co sezonowe i ekologicznie. Jak wspominał w 2020 roku były szef kuchni rodziny królewskiej - Darren McGrady - zawsze chciał wiedzieć, skąd pochodził dany składnik.
Książę Karol był smakoszem, który zajął się rolnictwem ekologicznym, zanim jeszcze je wynaleziono
- mówił kucharz cytowany przez "Daily Express".
Jeden z jego ulubionych produktów zdradziła królowa Kamila. W 2018 roku wraz z mężem pojawiła się gościnnie w australijskiej edycji programu "MasterChef", gdzie opowiadała o upodobaniach żywieniowych rodziny. Ujawniła, że król Karol uwielbia lokalne sery, dania z jajkami oraz lokalnymi warzywami.
Karol III szczególnie upodobał sobie kuchnię włoską, a jego ulubionym daniem jest risotto. Jednak nie byle jakie! Król najbardziej lubi to z grzybami z ekologiczną jagnięciną.
Ale oczywiście grzyby muszą być zbierane z jego własnej posiadłości
- mówił redaktor królewski, Russell Myers.
O upodobaniach nowego monarchy wspominał też Darren McGrady. Były szef kuchni przyznał, że jagnięcina często gościła w Pałacu Buckingham. Dodał również, że Karol III zabierał swoich kucharzy do posiadłości w Balmoral, by pokazać im, gdzie znajdą najlepsze grzyby.
Przywieźliśmy je z powrotem do Pałacu Buckingham i były najbardziej niesamowitymi borowikami
- przyznał były królewski szef kuchni.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.