Król Karol III jest smakoszem włoskiej kuchni. Za jedno danie dałby się pokroić

Po śmierci matki nowym królem Wielkiej Brytanii został Karol III. Jak się okazuje, monarcha ma niewiele wspólnego z nawykami żywieniowymi swoich rodziców. Jego ulubiona potrawa pochodzi z kuchni włoskiej.

Karola III wstąpił na tron 8 września. Chociaż wiele mówiono o zwyczajach oraz upodobaniach królowej Elżbiety II, to wciąż niewiele wiadomo o jej następcy. Jak się okazuje, szczególnie uwielbia jedną potrawę, dla której traci głowę. 

Zobacz wideo Jak będzie wyglądała Wielka Brytania pod panowaniem Karola III?

Co lubi jeść król Karol III?

Król Karol III odziedziczył nawyki żywieniowe po rodzicach - królowej Elżbiecie II i księciu Filipie. Monarcha uwielbia wszystko, co sezonowe i ekologicznie. Jak wspominał w 2020 roku były szef kuchni rodziny królewskiej - Darren McGrady - zawsze chciał wiedzieć, skąd pochodził dany składnik. 

Książę Karol był smakoszem, który zajął się rolnictwem ekologicznym, zanim jeszcze je wynaleziono

- mówił kucharz cytowany przez "Daily Express". 

Ulubiona jajecznica królowej Elżbiety II. Zawierała dwa sekretne składniki.Królowa Elżbieta uwielbiała tę jajecznicę. Szef kuchni zdradził dwa składniki

Jeden z jego ulubionych produktów zdradziła królowa Kamila. W 2018 roku wraz z mężem pojawiła się gościnnie w australijskiej edycji programu "MasterChef", gdzie opowiadała o upodobaniach żywieniowych rodziny. Ujawniła, że król Karol uwielbia lokalne sery, dania z jajkami oraz lokalnymi warzywami.

Ulubione danie Karola III

Karol III szczególnie upodobał sobie kuchnię włoską, a jego ulubionym daniem jest risotto. Jednak nie byle jakie! Król najbardziej lubi to z grzybami z ekologiczną jagnięciną.

Ale oczywiście grzyby muszą być zbierane z jego własnej posiadłości

- mówił redaktor królewski, Russell Myers. 

Jak prawidłowo parzyć kawę, żeby była najlepsza? Podpowiadamy!Jak prawidłowo parzyć kawę, żeby była najlepsza? Podpowiadamy!

O upodobaniach nowego monarchy wspominał też Darren McGrady. Były szef kuchni przyznał, że jagnięcina często gościła w Pałacu Buckingham. Dodał również, że Karol III zabierał swoich kucharzy do posiadłości w Balmoral, by pokazać im, gdzie znajdą najlepsze grzyby

Przywieźliśmy je z powrotem do Pałacu Buckingham i były najbardziej niesamowitymi borowikami

- przyznał były królewski szef kuchni. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: