Zupa z dyni - przepis, który rozgrzeje i poprawi humor. Ważnym dodatkiem jest cytrusowy owoc i ostra przyprawa

Zupa dyniowa to jeden z powodów, dla których kochamy jesień. Gęsta, aromatyczna zupa krem to przepis na zarówno codzienny, szybki obiad, jak również popisowe danie podczas spotkań w większym gronie. Dziś mamy dla ciebie przepis na zupę dyniową z dwoma nietypowymi składnikami, które wbrew pozorom tworzą apetyczną całość. Chodzi i pomarańczę i chili.
Zobacz wideo

Zupa krem z dyni to świetny pomysł na szybki obiad bez mięsa. Jeśli jesteś fanem jesiennych smaków, zupa dyniowa z pewnością będzie gościła często na twoim stole, a jeśli zainspirujesz się naszym przepisem, uzyskasz prawdziwe, dyniowe szaleństwo. Co warto mieć pod ręką, oprósz dyni? Odrobinę chili i połowę pomarańczy.

Zupa krem z dyni - przepis dla miłośników jesiennych smaków

Składniki:

  • 500-600 g dyni
  • 1 niewielka pomarańcza
  • ok. 1 l lekkiego bulionu warzywnego
  • 1 pełna łyżka masła
  • ok. 90 ml śmietanki kremówki lub mleczka kokosowego
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • sól, pieprz, szczypta chili

Sposób wykonania:

  1. Dynię ostrożnie obierz ze skóry. Pozbądź się pestek, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj pokrojony imbir i chwilę go podsmażaj. Kiedy imbir uwolni swój aromat, dołóż miąższ dyni, dodaj odrobinę soli i wymieszaj. Podsmażaj ok. 5 minut, aż dynia zmięknie.
  3. Kiedy dynia będzie już miękka, dodaj obraną i pokrojoną pomarańczę. Podsmażaj jeszcze kilka minut, następnie zalej całość bulionem i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 10 minut.
  4. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na gładki krem, następnie dodaj śmietankę lub mleczko oraz dopraw do smaku solą, pieprzem oraz chili. Wymieszaj i gotuj jeszcze 3-4 minuty. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.