Sernik błyskawiczny z trzech składników. Uratuje sytuację, gdy teściowa wpadnie z wizytą

Szukasz pomysłu na szybki i łatwy wypiek? Oto sernik, którego wykonanie nie zajmie wam sporo czasu, a efekt będzie wspaniały. Delikatne, pulchne, kremowe ciasto będzie doskonałym deserem na przyjęciach.

Sernik należy do kanonu tradycyjnych, polskich ciast, które zawsze sprawdzają się podczas przyjęć. Istnieje wiele jego wersji, ale zazwyczaj wymagają one długiego czasu przygotowania. Przedstawiamy przepis na ekspresowe ciasto, do którego wykonania będą wam potrzebne zaledwie trzy składniki. Jeżeli macie w domu jajka, białą czekoladę i ser mascarpone, możecie zabrać się za przygotowanie wypieku.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Sernik błyskawiczny - przepis na przepyszne ciasto

Składniki:

  • pięć jajek,
  • dwie tabliczki białej czekolady,
  • 200 g serka mascarpone.

Przygotowanie:

  1. Rozdrobnić białą czekoladę, przełożyć ją do rondla, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia.
  2. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę.
  3. Zmiksuj żółtka z przestygniętą białą czekoladą i stopniowo dodawaj serek dalej miksując.
  4. Dodawaj do masy stopniowo ubite białka delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką.
  5. Przełóż masę na formę do pieczenia.
  6. Piecz w 170 st. C przez 15 minut, następnie obniż temperaturę o 10 st. C i piecz przez kolejne 20 minut. 

Przepis na tradycyjną marokańską zupę hariraTradycyjna marokańska zupa harira

Z czym podawać sernik? Najsmaczniejszą opcją będzie polewa czekoladowa

Sernik sam w sobie jest niezwykle smacznym deserem, ale dodając pewne produkty można wzmocnić jeszcze bardziej jego smak. Proponujemy rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady i polać nią wystudzone ciasto. Innymi dobrymi dodatkami mogą stać się orzechy włoskie albo laskowe lub płatki migdałowe. Sernik będzie jeszcze smaczniejszy, jeżeli zjemy go z polewą i ze świeżymi owocami. Można użyć np. maliny lub borówki. 

Dyniowa zupa curry z tofuDyniowa zupa curry z tofu

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: