Dlaczego warto dodać imbir do rosołu? Efekt zaskoczy cię pięknym aromatem i wyjątkowym smakiem

Jesienna aura na dobre zagościła za oknem. Deszczowe dni i chłodne wieczory sprzyjają przeziębieniom. Przepisem na całe zło okaże się aromatyczny rosół z nietypowym dodatkiem. Bulion z odrobiną intensywnego imbiru wypełni zapachem cały dom, rozgrzeje i błyskawicznie postawi na nogi.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycyjny przepis na rosół niemal w każdym domu nieco się różni. Odrobinę bardziej orientalna wersja z dodatkiem imbiru i czosnku, sprawi, że aromatyczny bulion na stałe zagości w domowym menu. Efekt jest sycący, rozgrzewa, pysznie smakuje i dodaje sił. 

RosółRosół - przepis na nieśmiertelną klasykę. Wiemy, co zrobić, by rosół miał złoty kolor

Przepis z rosół z dodatkiem imbiru i czosnku

Rosół to domowe remedium na przeziębienie i osłabienie. Aromatyczna zupa stawia na nogi, syci, a także wyjątkowo smakuje. Tradycyjna receptura opiera się na bazowych składnikach. Warto jednak nieco poeksperymentować i dodać do babcinego bulionu imbir i czosnek. Te dwa składniki sprawią, że zupa nabierze intensywnego zapachu, smaku i aromatu. Ponadto porcja tak przygotowanego rosołu zawiera wiele cennych witamin, świetnie sprawdzi się podczas przeziębienia, postawi na nogi i doda energii. 

Imbir to roślina, którą najczęściej dodajemy do herbaty lub potraw kuchni azjatyckiej. Bogaty w aromat i intensywny w smaku składnik znany jest ze swoich właściwości leczniczych. Najlepiej smakuje i działa świeży - starty lub pokrojony w plastry. W takiej postaci należy go dodawać także do rosołu. Imbir wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i rozgrzewające co dodatkowo wzmocni nasz bulion. 

Zobacz wideo Jak łatwo obrać imbir i nie stracić jego cennych właściwości?

Rosół z dodatkiem imbiru i czosnku - przepis na rozgrzewający bulion

Składniki: 

  • 8 marchewek,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • 1/2 korzenia selera średniej wielkości,
  • por,
  • dwie gałązki lubczyku,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • korzeń imbiru,
  • 3 korzenie kurkumy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 listków laurowych,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • 4 litry wody,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od obrania wszystkich warzyw korzeniowych - następnie marchew, pietruszkę, selera i pora kroimy na mniejsze kawałki. 
  2. Imbir i kurkumę również obieramy i kroimy w plasterki. 
  3. Wszystkie warzywa przekładamy do dużego garnka. Dodajemy także przyprawy i zalewamy zimną wodą. Całość stawiamy na palniku, zagotowujemy. Następnie gotujemy na małej mocy przez minimum dwie godziny. Rosół powinien powoli "pyrkać" - im dłużej, tym lepszy smak uzyskamy. 
  4. W trakcie gotowania dodajemy pęczek pietruszki i gałązki lubczyku. 
  5. Rosół przelewamy do miseczek - podajemy z ulubionym makaronem lub bez dodatków. 
Więcej o: