Jak zrobić karmel do ciast i deserów? Sposób jest banalny, ale nie spuszczaj wzroku z patelni

Karmel to nieodłączny element wielu ciast takich jak snikers i krówka, czy deserów lodowych i babeczek. Przepis na karmel jest naprawdę banalny - to w zasadzie cukier poddany działaniu wysokiej temperatury. Jednak niepozorny błąd sprawi, że zamiast słodkiego karmelu uzyskamy gorzką maź. Jak tego uniknąć?
Zobacz wideo

Karmel wykonasz bez najmniejszego problemu, jednak musisz pamiętać o dwóch podstawowych rzeczach i jednej drugorzędnej. Po pierwsze - patelnia. Najlepiej z grubym dnem i nieprzywierająca powłoką. Po drugie ogień - musi być minimalny. No i ostatnia rzecz - woda. Dodajesz wodę dopiero wtedy, kiedy cukier już się rozpuści. 

Jak zrobić karmel? Poznaj banalny sposób na słodki dodatek do deserów

Potrzebujesz:

  • 70 g cukru
  • 70 ml wody
  • patelni z grubym dnem
  • drewnianej szpatułki

Domowy karmel - sposób wykonania:

  1. Cukier wsyp na zimna patelnię i wyrównaj jego powierzchnię.
  2. Włącz palnik na niewielką moc i podgrzewaj cukier, aż zacznie się rozpuszczać. Uważaj jednak, bo cukier rozpuszcza się dość szybko i łatwo go przypalić. Najlepiej nie spuszczaj oczu z patelni.
  3. Kiedy cukier już się rozpuści i zbrązowieje, wlej wodę i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez kilka minut i przełóż do małego słoiczka.

Jeśli chcesz zrobić krem karmelowy, na patelnię z karmelem dołóż pełną łyżeczkę masła i wlej ok. 130 ml śmietanki kremówki. Następnie całość wymieszaj i ponownie zagotuj.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: