Ciasto bananowe to propozycja na nietypowy deser, który sprawdzi się zarówno na przyjęciach, jak i podczas długich, jesiennych wieczorów. Najlepiej serwować takie ciasto w towarzystwie kubka kakao lub gorącej czekolady. Kawałki tego wypieku będą dobrze smakowały posmarowane kremem orzechowym.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Przepis na ciasto bananowe - idealny wypiek do kubka gorącej czekolady
Składniki:
- pięć dojrzałych bananów,
- dwie szklanki mąki pszennej,
- pół kostki masła,
- 100 g cukru,
- dwa jajka,
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- kilka kropli aromatu waniliowego.
Przygotowanie:
- Rozpuść masło na małym ogniu.
- Rozgnieć banany widelcem. Można odłożyć pół banana do przyozdobienia wierzchu ciasta przed wstawieniem go do piekarnika.
- Ubij jajka z cukrem mikserem. Dodawaj do nich stopniowo rozpuszczone masło i banany.
- Dosypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle miksując ciasto.
- Kiedy uzyskasz gładką, jednolitą masę, możesz przelać ją do formy.
- Udekoruj wierzch pozostawionym bananem.
- Piecz w temperaturze 180 st. C przez około godzinę.
Czym przyozdobić ciasto? Lukier będzie idealnie współgrał z bananowym smakiem
Dla dodania jeszcze większej słodyczy można przygotować gęsty lukier. Jak go zrobić? Potrzebny wam będzie cukier puder, cytryna i odrobina wody. Aby wyszedł gładki i lśniący, wystarczy połączyć składniki w proporcjach 50 g cukru z łyżką soku z cytryny i łyżką wody. Jeżeli jest zbyt gęsty, należy dodać kolejną łyżkę soku z cytryny lub łyżkę wody. Jeśli będzie za rzadkie, dosypać cukru. Dobrze wymieszać i polać lukrem wystudzone ciasto.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl