Banalnie proste ciasto bananowe. Przepis na oryginalny deser do kubka gorącej czekolady

Ciasto bananowe będzie dobrze się sprawdzało w różnych sytuacjach. Smakuje jeszcze lepiej polane miodem lub posmarowane kremem orzechowym. Wykonanie nie wymaga dużych umiejętności kucharskich, dlatego można przygotowywać je z dziećmi.

Ciasto bananowe to propozycja na nietypowy deser, który sprawdzi się zarówno na przyjęciach, jak i podczas długich, jesiennych wieczorów. Najlepiej serwować takie ciasto w towarzystwie kubka kakao lub gorącej czekolady. Kawałki tego wypieku będą dobrze smakowały posmarowane kremem orzechowym.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przepis na ciasto bananowe - idealny wypiek do kubka gorącej czekolady

Składniki:

  • pięć dojrzałych bananów,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • pół kostki masła,
  • 100 g cukru,
  • dwa jajka,
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • kilka kropli aromatu waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło na małym ogniu.
  2. Rozgnieć banany widelcem. Można odłożyć pół banana do przyozdobienia wierzchu ciasta przed wstawieniem go do piekarnika.
  3. Ubij jajka z cukrem mikserem. Dodawaj do nich stopniowo rozpuszczone masło i banany.
  4. Dosypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle miksując ciasto.
  5. Kiedy uzyskasz gładką, jednolitą masę, możesz przelać ją do formy.
  6. Udekoruj wierzch pozostawionym bananem.
  7. Piecz w temperaturze 180 st. C przez około godzinę.

Czym przyozdobić ciasto? Lukier będzie idealnie współgrał z bananowym smakiem

Dla dodania jeszcze większej słodyczy można przygotować gęsty lukier. Jak go zrobić? Potrzebny wam będzie cukier puder, cytryna i odrobina wody. Aby wyszedł gładki i lśniący, wystarczy połączyć składniki w proporcjach 50 g cukru z łyżką soku z cytryny i łyżką wody. Jeżeli jest zbyt gęsty, należy dodać kolejną łyżkę soku z cytryny lub łyżkę wody. Jeśli będzie za rzadkie, dosypać cukru. Dobrze wymieszać i polać lukrem wystudzone ciasto.  

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.