Ciasto na maślance smakuje wybornie ze wszystkimi owocami, jednak to właśnie ze śliwkami jest absolutnie wyjątkowe. Przepis jest naprawdę prosty, ale żeby ciasto wyszło lepsze, warto wcześniej Zająć się śliwkami. Jak to zrobić? Wszystko wyjaśnimy.
Ciasto ze śliwkami na maślance - idealne na weekendowe łasuchowanie
Składniki:
- 350 mąki pszennej
- 200 ml maślanki
- ok. 180 g cukru
- 200 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400-500 g śliwek węgierek
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
- Umyte śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Owoce przełóż do miski, dodaj cynamon i łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj i na chwilę odstaw.
- Do miski wbij jajka, dodaj oba cukry i za pomocą miksera na większych obrotach ubij całość na jasną, puszystą masę. Następnie cienką strużką wlewaj olej.
- Do piany z jajek i cukru stopniowo przesiewaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wlej maślankę i za pomocą szpatułki dokładnie całość wymieszaj.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ostrożnie wlej ciasto i na wierchu ułóż kawałki śliwek.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto ze śliwkami piecz przez ok. 45 minut.
Kiedy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem. Nie znajdziesz przepisu na lepsze ciasto na jesienne popołudnie, niż to na maślance ze śliwkami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina