Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Grzyby są wykorzystywane na wiele sposobów - świetnie pasują do sosów, zup, gulaszów, a także jako dodatek do pizzy czy jajecznicy. Jak gotować grzyby, aby były smaczne i aromatyczne, ale jednocześnie na pewno całkowicie ugotowane? Błąd może skończyć się nie tylko niesmacznym jedzeniem, ale i np. niestrawnością. Lepiej więc zapamiętać, ile gotować grzyby i uniknąć kulinarnych nieprzyjemności.
Gotowanie grzybów różni się w zależności od ich rodzaju. Młode i niewielkie gotują się szybciej. Ile gotują się grzyby świeże, a ile mrożone?
Jeśli gotujesz pieczarki i chcesz, aby zachowały swój jasny kolor, to skrop je odrobiną soku z cytryny. Zapobiega on ciemnieniu grzybów.
Natomiast grzyby suszone, szczególnie w całości będą gotowały się dłużej. Jednak zanim zaczniesz, namocz je w wodzie lub mleku (może być posolone) przez 2-3 godziny, a nawet całą noc. Wtedy możesz zabrać się za gotowanie:
Pamiętaj, że zawsze wszystkie grzyby wrzucaj do zimnej wody, a nie bezpośrednio do wrzątku. Co za tym idzie, czas gotowania liczy się od momentu wrzenia wody, a nie wsypania grzybów.