Ile gotować grzyby, aby były pyszne? Te zasady musi znać każdy miłośnik jesiennych darów lasu

Ile gotować grzyby? Wbrew pozorom, wiele zależy od gatunku czy wielkości. Istotne jest też, czy gotujemy świeżo zebrane grzyby, czy też suszone bądź mrożone. Są jednak pewne zasady, które warto znać, przygotowując te prawdziwe dary lasu na obiad.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak oczyścić kurki, czyli grzyby bez zarzutu

Grzyby są wykorzystywane na wiele sposobów - świetnie pasują do sosów, zup, gulaszów, a także jako dodatek do pizzy czy jajecznicy. Jak gotować grzyby, aby były smaczne i aromatyczne, ale jednocześnie na pewno całkowicie ugotowane? Błąd może skończyć się nie tylko niesmacznym jedzeniem, ale i np. niestrawnością. Lepiej więc zapamiętać, ile gotować grzyby i uniknąć kulinarnych nieprzyjemności.

Ile gotować grzyby? Świeże oraz mrożone gotuje się szybciej

Gotowanie grzybów różni się w zależności od ich rodzaju. Młode i niewielkie gotują się szybciej. Ile gotują się grzyby świeże, a ile mrożone?

  • podgrzybki i maślaki - 10 - 20 minut,
  • kozaki, kurki i boczniaki - 20 - 35 minut,
  • rydze i borowiki - 30 - 40 minut,
  • koźlarze - około pół godziny,
  • pieczarki - 5 - 7 minut.

Jeśli gotujesz pieczarki i chcesz, aby zachowały swój jasny kolor, to skrop je odrobiną soku z cytryny. Zapobiega on ciemnieniu grzybów.

Ile gotować grzyby suszone? Najpierw musisz zrobić jedną rzecz

Natomiast grzyby suszone, szczególnie w całości będą gotowały się dłużej. Jednak zanim zaczniesz, namocz je w wodzie lub mleku (może być posolone) przez 2-3 godziny, a nawet całą noc. Wtedy możesz zabrać się za gotowanie:

  • grzyby suszone w całości - godzinę,
  • grzyby suszone w kawałkach - około 25 minut.

Pamiętaj, że zawsze wszystkie grzyby wrzucaj do zimnej wody, a nie bezpośrednio do wrzątku. Co za tym idzie, czas gotowania liczy się od momentu wrzenia wody, a nie wsypania grzybów. 

Więcej o: