Jajecznica to jedna z najpopularniejszych propozycji na śniadanie. Jest niezwykle smaczna, ciepła rozgrzewa żołądek, ale daje też zastrzyk energii na cały dzień. Jeśli jednak znudziła ci się już tradycyjna jajecznica, musisz koniecznie wypróbować ją w wersji z grzybami.
Zobacz wideo
Jajecznica w tortilli - metoda na marudników
Śniadanie na słono - przepis na jajecznicę z grzybami
Śniadanie na słono nie musi być nudne. Wystarczy, że znajdziesz odrobinę czasu na przygotowanie jajecznicy z grzybami. Doskonale będą pasować tu takie grzyby jak kurki. Aby wydobyć ich aromat, warto podsmażyć je wcześniej na dobrej jakości maśle lub oliwie z oliwek.
Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g oczyszczonych kurek,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- do posypania koperek, szczypiorek lub natka pietruszki.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jajecznica z kurkami - pyszne śniadanie na słono. Sposób przygotowania krok po kroku
- Oczyszczone wcześniej kurki pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozpuść masło lub oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż przez chwilę na średniej mocy palnika. Następnie dodaj kurki i dalej smaż, aż odparuje z nich płyn. Kurki powinny być dobrze ścięte i rumiane, by konsystencja jajecznicy nie była wodnista.
- Do podsmażonych grzybów wbij jajka i wymieszaj całość drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec możesz dodać łyżeczkę masła i wymieszać jajecznicę, by była bardziej kremowa.
Jajecznicę z kurkami podawaj od razu z ulubioną zieloną posypką (koperek, szczypiorek lub natka pietruszki) i kromką świeżego chleba.