Śniadanie na słono. Aromatyczna jajecznica, za którą zatęsknisz, gdy skończy się sezon na grzyby

Śniadanie na słono czy słodko? Wielu Polaków każdego ranka wybiera jednak tę pierwszą opcję. Jeśli jednak znudziły wam się już zwyczajne kanapki czy owsianka, musisz koniecznie spróbować tego. Jajecznica z grzybami smakuje obłędnie i pachnie niezwykle aromatycznie.

Jajecznica to jedna z najpopularniejszych propozycji na śniadanie. Jest niezwykle smaczna, ciepła rozgrzewa żołądek, ale daje też zastrzyk energii na cały dzień. Jeśli jednak znudziła ci się już tradycyjna jajecznica, musisz koniecznie wypróbować ją w wersji z grzybami.

Zobacz wideo Jajecznica w tortilli - metoda na marudników

Śniadanie na słono - przepis na jajecznicę z grzybami

Śniadanie na słono nie musi być nudne. Wystarczy, że znajdziesz odrobinę czasu na przygotowanie jajecznicy z grzybami. Doskonale będą pasować tu takie grzyby jak kurki. Aby wydobyć ich aromat, warto podsmażyć je wcześniej na dobrej jakości maśle lub oliwie z oliwek.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g oczyszczonych kurek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do posypania koperek, szczypiorek lub natka pietruszki.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jajecznica z kurkami - pyszne śniadanie na słono. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Oczyszczone wcześniej kurki pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozpuść masło lub oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż przez chwilę na średniej mocy palnika. Następnie dodaj kurki i dalej smaż, aż odparuje z nich płyn. Kurki powinny być dobrze ścięte i rumiane, by konsystencja jajecznicy nie była wodnista.
  3. Do podsmażonych grzybów wbij jajka i wymieszaj całość drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Na koniec możesz dodać łyżeczkę masła i wymieszać jajecznicę, by była bardziej kremowa.

Jajecznicę z kurkami podawaj od razu z ulubioną zieloną posypką (koperek, szczypiorek lub natka pietruszki) i kromką świeżego chleba.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.