Sycąca i rozgrzewająca zupa na chłodne dni, czyli krupnik - przepis Ani Starmach na jesienny obiad

Krupnik z przepisu Ani Starmach jest pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupą. To dobry posiłek na chłodne, jesienne dni. Jest też prosty do przygotowania.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Jesień to okres, kiedy nasza dieta składa się z bardziej sycących i rozgrzewających posiłków. Przykładem jest klasyczny krupnik. To idealna zupa na jesienne chłody. Jak ją zrobić? Dobrym pomysłem jest przepis na krupnik według Ani Starmach. Oryginalna receptura pochodzi z oficjalnej strony internetowej autorki.

Przepis na krupnik wymaga tylko kilku podstawowych produktów. Ważna jest kasza

Do ugotowania krupniku potrzebujesz następujących składników:

  • wody - 3 litrów,
  • kaszy jęczmiennej (drobnej) - pół szklanki,
  • ziemniaków - 3 sztuk,
  • udźców z kurczaka - 2 sztuk,
  • marchewek - tyle samo, ile udźców,
  • pietruszki (korzenia) - jak wyżej,
  • cebuli,
  • przypraw - 2 liści laurowych, 4 ziaren ziela angielskiego oraz natki pietruszki.

Przygotowanie krupniku z przepisu tradycyjnego jest bardzo proste. Tylko wymaga trochę czasu

Gotowanie krupniku zacznij od umycia i obrania warzyw. Potem trzymaj się poniższej instrukcji:

  1. Marchewki i pietruszki pokrój w półksiężyce, a ziemniaki w kostkę;
  2. Cebulę zeszklij na maśle w garnku, po czym zdejmij naczynie z ognia;
  3. Dodaj do cebuli mięso, marchew, pietruszkę, kaszę oraz liście laurowe i ziele angielskie;
  4. Zalej wodą zawartość garnka i gotuj przez godzinę na średnim ogniu;
  5. W tym samym czasie ugotuj wcześniej przygotowane ziemniaki;
  6. Z zupy wyjmij mięso, dodaj ziemniaki i zagotuj. Dopraw do smaku;
  7. Gotowy krupnik serwuj z kawałkami mięsa z kurczaka oraz posypką z natki pietruszki.
  8. Pamiętaj, że zupa może zgęstnieć na następny dzień (przez kaszę), więc rozcieńcz ją odrobiną wody.

Smacznego! 

Więcej o: