Grzybki marynowane - przepis ze starego zeszytu babci. Pamiętaj o proporcjach, a wyjdą perfekcyjne

Grzybki marynowane to nie tylko świetna przystawka, ale również składnik wielu sałatek czy fantastyczny dodatek do np. śledzi. Przepis jest prosty, ale jak wiadomo - najlepsze przepisy pochodzą z zeszytów naszych babć. Dziś mamy dla ciebie najlepszy przepis na grzybki marynowane, a kluczem smaku jest oczywiście zalewa. Jeśli zachowasz proporcje, grzybki wyjdą palce lizać.
Zobacz wideo

Grzybki marynowane to bez wątpienia idealna przystawka i świetna "zagrycha" podczas spotkań w większym gronie. Do zamarynowania w słoikach świetnie nadają się borowiki, podgrzybki czy koźlarze, ale równie smaczne są także maślaki, opieńki i rydze. Jak się zabrać za grzybki w occie? Mamy sprawdzony przepis ze starego zeszytu babci. 

Pokazał, jak zebrać kosz prawdziwków w 35 minutLeśnik pokazał miejsce, w które trafił. Grzybiarze nie wierzą własnym oczom

Grzybki marynowane - przepis sprzed lat

Składniki:

  • ok. 2 kg grzybów (najlepiej niewielkich, by można było marynować je w całości)
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 2 czubate łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 8 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 listków laurowych
  • pełna łyżka gorczycy
  • 1 duża biała cebula (opcjonalnie)

Grzybki marynowane - sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów i jeżeli używasz maślaków lub opieniek, pamiętaj, żeby je obrać.
  2. Grzyby włóż do garnka i zalej je zimną wodą z łyżką soli i łyżką octu. Zagotuj na wolnym ogniu i gotuj przez 3-4 minuty. Następnie odcedź je, najlepiej na sicie. Kiedy grzyby się gotują, przygotuj czyste i wyparzone słoiki.
  3. Przygotuj zalewę. W garnku umieść wszystkie składniki zalewy, łącznie z cebulą pokrojoną w piórka. Zagotuj.
  4. Do słoików włóż obgotowane grzyby. Grzyby nie powinny być włożone jednak do samego końca - najlepiej włożyć je do 3/4 wysokości słoika. 
  5. Grzyby zalewaj gorącą zlewą, szczelnie zakręć i słoiki odwróć denkami do góry. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Śledź pod pierzynką - krok 6Śledzie pod pierzynką, czyli najsmaczniejsza polska sałatka śledziowa

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: