Grzybki marynowane to nie tylko świetna przystawka, ale również składnik wielu sałatek czy fantastyczny dodatek do np. śledzi. Przepis jest prosty, ale jak wiadomo - najlepsze przepisy pochodzą z zeszytów naszych babć. Dziś mamy dla ciebie najlepszy przepis na grzybki marynowane, a kluczem smaku jest oczywiście zalewa. Jeśli zachowasz proporcje, grzybki wyjdą palce lizać.
Alicja/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Grzybki marynowane to bez wątpienia idealna przystawka i świetna "zagrycha" podczas spotkań w większym gronie. Do zamarynowania w słoikach świetnie nadają się borowiki, podgrzybki czy koźlarze, ale równie smaczne są także maślaki, opieńki i rydze. Jak się zabrać za grzybki w occie? Mamy sprawdzony przepis ze starego zeszytu babci.
REKLAMA
Grzybki marynowane - przepis sprzed lat
Składniki:
ok. 2 kg grzybów (najlepiej niewielkich, by można było marynować je w całości)
3 szklanki wody
1 szklanka octu spirytusowego
2 czubate łyżka soli
4 łyżki cukru
8 ziaren pieprzu
8 ziaren ziela angielskiego
8 listków laurowych
pełna łyżka gorczycy
1 duża biała cebula (opcjonalnie)
Grzybki marynowane - sposób wykonania:
Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów i jeżeli używasz maślaków lub opieniek, pamiętaj, żeby je obrać.
Grzyby włóż do garnka i zalej je zimną wodą z łyżką soli i łyżką octu. Zagotuj na wolnym ogniu i gotuj przez 3-4 minuty. Następnie odcedź je, najlepiej na sicie. Kiedy grzyby się gotują, przygotuj czyste i wyparzone słoiki.
Przygotuj zalewę. W garnku umieść wszystkie składniki zalewy, łącznie z cebulą pokrojoną w piórka. Zagotuj.
Do słoików włóż obgotowane grzyby. Grzyby nie powinny być włożone jednak do samego końca - najlepiej włożyć je do 3/4 wysokości słoika.
Grzyby zalewaj gorącą zlewą, szczelnie zakręć i słoiki odwróć denkami do góry. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.