Choć przepis na marynowane grzyby wydaje się prosty, łatwo popełnić błąd. Kluczem jest proporcja octu, wody, przypraw i soli. Ten sprawdzony sposób sprawia, że grzybki wychodzą idealnie kruche, aromatyczne i pełne smaku.
Marynowane grzybki. Fot. istock / Elena Serovaeva
REKLAMA
REKLAMA
Zapach marynowanych grzybków kojarzy się wielu z nas z kuchnią babci i domową spiżarnią. Wystarczy odrobina cebuli, kilka przypraw i odpowiednia zalewa, by stworzyć smak, który przywołuje wspomnienia. To prosty sposób na zachowanie aromatu lasu na zimę.
REKLAMA
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Grzybki marynowane - przepis sprzed lat
Składniki:
ok. 2 kg grzybów (najlepiej niewielkich, by można było marynować je w całości)
Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów i jeżeli używasz maślaków lub opieniek, pamiętaj, żeby je obrać.
Grzyby włóż do garnka i zalej je zimną wodą z łyżką soli i łyżką octu. Zagotuj na wolnym ogniu i gotuj przez 3-4 minuty. Następnie odcedź je, najlepiej na sicie. Kiedy grzyby się gotują, przygotuj czyste i wyparzone słoiki.
Przygotuj zalewę. W garnku umieść wszystkie składniki zalewy, łącznie z cebulą pokrojoną w piórka. Zagotuj.
Do słoików włóż obgotowane grzyby. Grzyby nie powinny być włożone jednak do samego końca - najlepiej włożyć je do 3/4 wysokości słoika.
Grzyby zalewaj gorącą zlewą, szczelnie zakręć i słoiki odwróć denkami do góry. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Które grzyby według Ciebie najlepiej nadają się do marynowania? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.