• Link został skopiowany

Przepis ze starego zeszytu babci. Jeden szczegół sprawia, że marynowane grzybki smakują wyjątkowo

Choć przepis na marynowane grzyby wydaje się prosty, łatwo popełnić błąd. Kluczem jest proporcja octu, wody, przypraw i soli. Ten sprawdzony sposób sprawia, że grzybki wychodzą idealnie kruche, aromatyczne i pełne smaku.
Jaki jest prosty przepis na marynowane grzyby?
Marynowane grzybki. Fot. istock / Elena Serovaeva

Zapach marynowanych grzybków kojarzy się wielu z nas z kuchnią babci i domową spiżarnią. Wystarczy odrobina cebuli, kilka przypraw i odpowiednia zalewa, by stworzyć smak, który przywołuje wspomnienia. To prosty sposób na zachowanie aromatu lasu na zimę.

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Grzybki marynowane - przepis sprzed lat

Składniki:

  • ok. 2 kg grzybów (najlepiej niewielkich, by można było marynować je w całości)
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 2 czubate łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 8 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 listków laurowych
  • pełna łyżka gorczycy
  • 1 duża biała cebula (opcjonalnie).
grzyby marynowane (zdj. ilustracyjne)
grzyby marynowane (zdj. ilustracyjne)Fot.Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl

Grzybki marynowane - sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów i jeżeli używasz maślaków lub opieniek, pamiętaj, żeby je obrać.
  2. Grzyby włóż do garnka i zalej je zimną wodą z łyżką soli i łyżką octu. Zagotuj na wolnym ogniu i gotuj przez 3-4 minuty. Następnie odcedź je, najlepiej na sicie. Kiedy grzyby się gotują, przygotuj czyste i wyparzone słoiki.
  3. Przygotuj zalewę. W garnku umieść wszystkie składniki zalewy, łącznie z cebulą pokrojoną w piórka. Zagotuj.
  4. Do słoików włóż obgotowane grzyby. Grzyby nie powinny być włożone jednak do samego końca - najlepiej włożyć je do 3/4 wysokości słoika. 
  5. Grzyby zalewaj gorącą zlewą, szczelnie zakręć i słoiki odwróć denkami do góry. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Które grzyby według Ciebie najlepiej nadają się do marynowania? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: