• Link został skopiowany

Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Pomyłkę można przypłacić życiem. Zapamiętaj te różnice

Czubajka kania to jeden z bardziej pożądanych grzybów przez miłośników darów lasu. Ale jak ją odróżnić od muchomora sromotnikowego? Na te cechy zwróć uwagę, aby uniknąć tragicznej pomyłki.
Czubajka kania
Perfect Vision /Shutterstock

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Czubajka kania jest najczęściej mylona z muchomorem sromotnikowym (inaczej zielonawym). Jednak oba grzyby mają szereg cech, które różnią je od siebie. Trzeba o tym wiedzieć, żeby nie przynieść z grzybobrania trujących muchomorów. Szczególnie że sromotnik jest całkiem smaczny i ma przyjemny zapach. Dlatego warto zawczasu nauczyć się rozróżniać grzyby. Dla pewności można też skonsultować się z kimś, kto dobrze zna się na grzybach, np. na forach grzybiarzy bądź iść do placówki Sanepidu (ale najpierw trzeba sprawdzić, czy jest taka możliwość).

Czubajka kania - po tych cechach rozpoznasz jadalnego grzyba

Lubianą przez grzybiarzy czubajkę kanię rozpoznasz po takich cechach jak:

  • wyraźny czubek na szczycie kapelusza (widoczny u dojrzałych osobników),
  • brązowe łuski na kapeluszu, które łatwo zetrzeć np. paznokciem,
  • wełniasty, ruchomy pierścień na trzonku grzyba - można go przeciągnąć niemal od góry do dołu,
  • brak pochwy na dole korzenia,
  • trzonek grzyba jest długi i smukły z wyraźnym wzorem,
  • beżowe blaszki nie są zrośnięte z trzonem,
  • ma zapach grzybowy,

Uwaga - jeśli kania zmienia kolor po przyciśnięciu na różowawy bądź brązowawy, to jest czubajnik czerwieniejący (do niedawna czubajka czerwieniejąca). Często powoduje zatrucia pokarmowe, a do tego jest raczej niesmaczny, więc nie warto go zbierać. Podobny do niego, ale bardziej niebezpieczny jest czubajnik ogrodowy.

Czubajka kania a muchomor sromotnikowy - te cechy są charakterystyczne dla trującego grzyba

Czym się różni muchomor sromotnikowy od kani? Jest kilka charakterystycznych elementów:

  • kapelusz gładki (lub prawie gładki) w kolorze zielonkawym, żółtawym lub szarawym,
  • zapach - słodki (i lekko mdły), podobny do sztucznego miodu,
  • pierścień fartuszkowaty, nieruchomy i zwisający,
  • pochwa na bulwie na dolnym końcu trzonu,
  • blaszki kapelusza są białe i przyrośnięte do trzonu,
Więcej o: