Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Czubajka kania jest najczęściej mylona z muchomorem sromotnikowym (inaczej zielonawym). Jednak oba grzyby mają szereg cech, które różnią je od siebie. Trzeba o tym wiedzieć, żeby nie przynieść z grzybobrania trujących muchomorów. Szczególnie że sromotnik jest całkiem smaczny i ma przyjemny zapach. Dlatego warto zawczasu nauczyć się rozróżniać grzyby. Dla pewności można też skonsultować się z kimś, kto dobrze zna się na grzybach, np. na forach grzybiarzy bądź iść do placówki Sanepidu (ale najpierw trzeba sprawdzić, czy jest taka możliwość).
Lubianą przez grzybiarzy czubajkę kanię rozpoznasz po takich cechach jak:
Uwaga - jeśli kania zmienia kolor po przyciśnięciu na różowawy bądź brązowawy, to jest czubajnik czerwieniejący (do niedawna czubajka czerwieniejąca). Często powoduje zatrucia pokarmowe, a do tego jest raczej niesmaczny, więc nie warto go zbierać. Podobny do niego, ale bardziej niebezpieczny jest czubajnik ogrodowy.
Czym się różni muchomor sromotnikowy od kani? Jest kilka charakterystycznych elementów: