Kania czubajka to jeden z najpopularniejszych gatunków grzybów. Często pojawiają się w polskich domach, gdyż łatwo kupić je w sklepach, supermarketach, ale też targowiskach i bazarkach. Możemy również znaleźć je w polskich lasach, ale trzeba wykazać się szczególną ostrożnością, gdyż łatwo pomylić je z muchomorem sromotnikowym. W innym naszym artykule wyjaśniamy jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego.
Zupa z kani jest niezwykle sycąca i smakuje obłędnie. Dzięki przyprawom, które używane są również do zupy z flaków wołowych, smakuje niemal identycznie. W tej wersji jest jednak odpowiednia również dla wegetarian. Mimo tego, że nie ma tu ani grama mięsa, dzięki kaniom będzie bogata w białko. Oto lista składników, których nie może zabraknąć, by zupa wyszła idealnie.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki: