Kanie - przepis na pyszną zupę. Smakuje jak flaki, ale nie zawiera ani grama mięsa

Kanie - przepisów z wykorzystaniem tych grzybów jest wiele. Jednak flaczki z kani to jedna z najlepszych zup, jakie można przygotować jesienią. A co najlepsze - nie zawierają ani grama mięsa, więc doskonale sprawdzą się na każdej imprezie rodzinnej. Jak przygotować flaki z kani, by smakowały obłędnie? Podpowiadamy.

Kania czubajka to jeden z najpopularniejszych gatunków grzybów. Często pojawiają się w polskich domach, gdyż łatwo kupić je w sklepach, supermarketach, ale też targowiskach i bazarkach. Możemy również znaleźć je w polskich lasach, ale trzeba wykazać się szczególną ostrożnością, gdyż łatwo pomylić je z muchomorem sromotnikowym. W innym naszym artykule wyjaśniamy jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego.

Zobacz wideo Congee grzybowe - oryginalne i pyszne. Zrób je w domu!

Kanie - przepis na pyszną zupę. Można pomylić ją z flaczkami

Zupa z kani jest niezwykle sycąca i smakuje obłędnie. Dzięki przyprawom, które używane są również do zupy z flaków wołowych, smakuje niemal identycznie. W tej wersji jest jednak odpowiednia również dla wegetarian. Mimo tego, że nie ma tu ani grama mięsa, dzięki kaniom będzie bogata w białko. Oto lista składników, których nie może zabraknąć, by zupa wyszła idealnie.

Jak przyrządzić smażoną kanię? W podobny sposób jak kotleta schabowego.Kania smażona. Jak przyrządzić kanię?

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 1,5 bulionu warzywnego,
  • 5-6 kapeluszy kani,
  • 2 małe marchewki,
  • pietruszka,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki imbiru,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżeczki papryki ostrej,
  • łyżeczka chili,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej.

Grzyby marynowane (zdjęcie ilustracyjne)Grzybki marynowane - przepis z zeszytu babci. Pamiętaj o proporcjach

Zupa z kani - co zrobić, by smakowała idealnie? Sposób przygotowania krok po kroku

  1. W garnku rozgrzać olej i dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekane ząbki czosnku.
  2. Dodać starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler i podsmażać.
  3. Następnie dodać pocięte w paski kapelusze kani i posypać wszystko przyprawami.
  4. Wlać bulion warzywny i gotować 10 minut od wrzenia.
  5. Najlepiej podawać z kromką świeżego chleba. Smacznego!
Więcej o: