Czekośliwka, która nie wszystkim jest znana, staje się hitem jesieni. Musisz mieć ją w spiżarni

Jesień sprawia, że zapasy na zimę rozrastają się, a my przygotowujemy ich coraz więcej. Z każdym rokiem w głowach rodzą się coraz to nowsze pomysły na przysmaki. Takim pomysłem jest czekośliwka, która podbija serca nie tylko najmłodszym. Co to takiego? Wyjaśniamy.

Jeśli tradycyjne przepisy na dżemy i konfitury już ci się znudziły, to czas, żeby dołożyć trochę świeżego smaku. Aby móc to zrobić, niestety trzeba się nagłówkować, bo innowacyjne receptury nie przychodzą tak szybko do głowy. Wychodzimy temu jednak naprzeciw i podpowiadamy, jak zrobić nietuzinkowy przysmak.

Czekośliwka to smarowidło zrobione z czekolady i śliwek. Jest to zdrowsza alternatywa dla innych produktów, które można znaleźć w sklepie. Jeśli tylko lubisz połączenie kwaśnego i słodkiego smaku, to jest to idealny przysmak dla ciebie.

Przepis na czekośliwkę

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 250 g cukru (możesz dać go więcej lub mniej w zależności jak słodkie chcesz smarowidło),
  • 50 g kakao,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej.

Sposób przygotowania

  1. Owoce umyj, osusz, pozbądź się ogonków, podziel na pół i usuń pestki.
  2. Kakao przesiej przez sitko do miski, gorzką czekoladę podziel na mniejsze kawałki. Możesz ją również posiekać jeśli chcesz, aby szybciej się rozpuściła.
  3. Śliwki umieść w garnku i posyp je cukrem. Odstaw na około 30 minut i wróć do nich, gdy puszczą sok.
  4. Po tym czasie garnek umieść na ogniu, jego moc powinna być średnia. Co jakiś czas mieszając zostaw je na około 45 minut do całkowitego rozpadnięcia się. Posyp przyprawami.
  5. Gdy czas upłynie dokładnie zmiksuj owoce na gładką masę i ponownie duś przez około 30 minut. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przywarły do dna.
  6. Kilka minut przed końcem dodaj do masy kakao i podzieloną czekoladę. Wymieszaj, aż do rozpuszczenia.
  7. Tak przygotowane smarowidło wystarczy przełożyć do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików. Pamiętaj, aby szczelnie je zamknąć i odłożyć do góry dnem na kilka minut.
  8. Po tym czasie czekośliwka jest gotowa do zjedzenia. Warto jednak pamiętać, że taką konfiturę można przechowywać zaledwie przez rok. Dlatego najlepiej zapisać datę przyrządzania na słoiku.
Więcej o: