Cynamonki to według mnie najlepsza postać bułeczek drożdżowych. Zawsze kiedy je zrobię, znikają momentalnie i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby nie wyszły. Przepis na cynamonki jest łatwy i jeśli "masz rękę" do ciasta drożdżowego, żaden etap przygotowania nie powinien sprawić ci problemu. Jednak najważniejsza jest baza, czyli mąka. Powinna mieć dość niski typ przemiału, a w mojej opinii do cynamonek najlepiej sprawdzi się typ 450.
Cynamonki - przepis na obłędne bułeczki drożdżowe
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- ok. 130 ml letniego mleka
- 3 duże jajka
- ok. pół kostki masła (roztopionego)
- 100 g cukru
Składniki na rozczyn drożdżowy:
- 1/3 kostki świeżych drożdży (ok. 35 g)
- 2 pełne łyżki cukru
- 2 pełne łyżki mąki pszennej tortowej
- 4-5 łyżek mleka (ciepłego, ale nie gorącego)
Nadzienie cynamonowe:
- 2 łyżki cynamonu
- 30 g miękkiego masła
- 3-4 łyżki cukru, w zależności, jak słodkie mają być twoje bułeczki
Cunamonki - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj wysokie naczynie lub miskę i wkrusz do niej drożdże. Dodaj ciepłe mleko, cukier i mąkę i wymieszaj rozczyn. Kiedy składniki się połączą, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
- Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj żółtka jaj, cukier oraz ciepłe mleko. Wlej także roztopione masło i dodaj wyrośnięty, spieniony rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, najpierw łyżką (najlepiej drewnianą, unikaj metalowych), a potem dłońmi. Kiedy ciasto będzie już gładkie i jednolite, przykryj miskę ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na nieco ponad godzinę.
- Kiedy ciasto zdecydowanie zwiększyło swoją objętość, wyjmij je z miski i podziel na pół. Jedną z połówek pozostaw przykrytą ściereczką, natomiast drugą rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkowany placek powinien być podłużny i mieć grubość ok. 1,5 cm.
- Przygotuj krem. Bardzo miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj cynamon i wymieszaj. Następnie połowę kremu rozsmaruj na powierzchni placka i lekko obsyp cukrem.
- Placek ciasta drożdżowego zwiń jak roladę, łącząc dłuższe boki. Następnie ostrym nożem wycinaj kawałki ciasta (powstaną ci "ślimaczki") i dokładnie tak samo przygotuj drugą część ciasta.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Układaj na niej bułeczki w odstępach między sobą. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut, by jeszcze trochę wyrosły.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. Cynamonki piecz przez ok. 20 minut - aż się apetycznie zarumienią. Po upieczeniu udekoruj lukrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.