Cynamonki - przepis na obłędne bułeczki. Zadbaj o odpowiedni typ mąki, a będą delikatne i puszyste

Cynamonki to pyszne, delikatne bułeczki drożdżowe z dodatkiem cynamonowego kremu. Przepis jest bardzo prosty i trudno wyobrazić lepszy podwieczorek niż puszyste bułeczki i kubek owocowej herbaty. Jednak żeby cynamonki wyszły takie jak w cukierni, warto zadbać o odpowiedni typ mąki. Najlepiej sprawdzi się tzw. tortowa.
Zobacz wideo

Cynamonki to według mnie najlepsza postać bułeczek drożdżowych. Zawsze kiedy je zrobię, znikają momentalnie i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby nie wyszły. Przepis na cynamonki jest łatwy i jeśli "masz rękę" do ciasta drożdżowego, żaden etap przygotowania nie powinien sprawić ci problemu. Jednak najważniejsza jest baza, czyli mąka. Powinna mieć dość niski typ przemiału, a w mojej opinii do cynamonek najlepiej sprawdzi się typ 450. 

Cynamonki - przepis na obłędne bułeczki drożdżowe

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • ok. 130 ml letniego mleka
  • 3 duże jajka
  • ok. pół kostki masła (roztopionego)
  • 100 g cukru

Składniki na rozczyn drożdżowy:

  • 1/3 kostki świeżych drożdży (ok. 35 g)
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej tortowej
  • 4-5 łyżek mleka (ciepłego, ale nie gorącego)

Nadzienie cynamonowe:

  • 2 łyżki cynamonu
  • 30 g miękkiego masła
  • 3-4 łyżki cukru, w zależności, jak słodkie mają być twoje bułeczki

Cunamonki - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj wysokie naczynie lub miskę i wkrusz do niej drożdże. Dodaj ciepłe mleko, cukier i mąkę i wymieszaj rozczyn. Kiedy składniki się połączą, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować. 
  2. Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj żółtka jaj, cukier oraz ciepłe mleko. Wlej także roztopione masło i dodaj wyrośnięty, spieniony rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, najpierw łyżką (najlepiej drewnianą, unikaj metalowych), a potem dłońmi. Kiedy ciasto będzie już gładkie i jednolite, przykryj miskę ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na nieco ponad godzinę. 
  3. Kiedy ciasto zdecydowanie zwiększyło swoją objętość, wyjmij je z miski i podziel na pół. Jedną z połówek pozostaw przykrytą ściereczką, natomiast drugą rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkowany placek powinien być podłużny i mieć grubość ok. 1,5 cm. 
  4. Przygotuj krem. Bardzo miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj cynamon i wymieszaj. Następnie połowę kremu rozsmaruj na powierzchni placka i lekko obsyp cukrem. 
  5. Placek ciasta drożdżowego zwiń jak roladę, łącząc dłuższe boki. Następnie ostrym nożem wycinaj kawałki ciasta (powstaną ci "ślimaczki") i dokładnie tak samo przygotuj drugą część ciasta.
  6. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Układaj na niej bułeczki w odstępach między sobą. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut, by jeszcze trochę wyrosły.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. Cynamonki piecz przez ok. 20 minut - aż się apetycznie zarumienią. Po upieczeniu udekoruj lukrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA