Aromatyczne kiszone jabłka do słoików - przepis na jesienny przetwór owocowy według Ewy Wachowicz

Kiszone jabłka do słoików to pyszny przetwór owocowy. Są bardzo zdrowe i naprawdę smaczne - mają lekko cydrowy smak. Pasują też do wielu innych potraw. Przepis Ewy Wachowicz na pewno przypadnie wam do gustu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pobudzają, pomagają schudnąć, walczą z próchnicą... Czego jeszcze nie wiesz o jabłkach?

Jabłka do słoików to jeden z najbardziej jesiennych przepisów na owocowe przetwory. Można je wykorzystać do wielu przepisów - surówek, nadzienia do mięs, koktajli na wzmocnienie odporności, a nawet jako samodzielną przekąskę. Kiszenie jabłek jest znane przede wszystkim w Rosji i na Kresach. Jak zrobić kiszone jabłka do słoików zaprezentowała Ewa Wachowicz w 399. odcinku programu Ewa Gotuje. Oryginalną recepturę znajdziecie też na oficjalnej stronie internetowej autorki - EwaWachowicz.pl.

Jabłka w słoiku (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na kiszone jabłka w słoiku. Z pewnością rozkochasz się w ich smaku

Kiszone jabłka do słoików to przede wszystkim przyprawy. Ważne są też proporcje zalewy 

Do ukiszenia jabłek do słoików potrzebujesz następujących składników:

  • jabłek - kilka sztuk (niedużych),
  • woda - 2 - 3 litry, filtrowana lub przegotowana i ostudzona kranówka,
  • miód (lub inny słodzik) - 3 łyżki na litr wody,
  • sól kamienna niejodowana - łyżka na litr wody,
  • przyprawy - cynamon, goździki oraz świeże liście wiśni i porzeczek.

Do kiszenia możesz wziąć w zasadzie każde jabłka, ale najlepiej sprawdzają się jabłka o soczystym i twardym miąższu, np. ligole czy kosztele.

Marmolada z jabłek. Przepis na soczysty dodatek do naleśników i szarlotkiMarmolada z jabłek. Przepis na soczysty dodatek do naleśników i szarlotki

Kiszone jabłka do słoików robi się bardzo łatwo. To tylko kilka czynności

Kiszenie jabłek zacznij od dokładnego umycia owoców oraz wyparzenia słoików. Następnie przejdź do kolejnej czynności:

  1. Umieść całe owoce w słoikach przeplatając przyprawami w miarę po równo;
  2. Zrób zalewę - wymieszaj wodę (filtrowaną lub ostudzoną po przegotowaniu kranówkę) z miodem i solą;
  3. Zalej płynem zawartość słoików, dociśnij, zamknij i odstaw;
  4. Po dwóch tygodniach możesz przenieść do piwnicy bądź spiżarni.

Smacznego!

Więcej o: