Ciasto z jabłkami - przepis. Przygotujesz je w kilka minut, a jeden składnik nada mu charakteru

Ciasto z jabłkami - przepis, który idealnie sprawdzi się jesienią. Jeśli uwielbiasz ciasta z owocami, które z daleka pachną cynamonem - nie zwlekaj dłużej. Podpowiadamy, jak przygotować szybkie ciasto z jabłkami.

Jabłek nie brakuje w sklepach o żadnej porze roku, więc ciasto z jabłkami sprawdzać się będzie idealnie przez cały rok. Najlepiej smakować będzie jednak jesienią, kiedy pogoda za oknem sprzyja przygotowywaniu pysznych, aromatycznych deserów.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Ciasto z jabłkami - przepis. Tych składników nie może zabraknąć [LISTA]

Lista składników na ciasto z jabłkami nie jest długa. Nie można jednak zapomnieć o jednym składniku, który nada charakteru całości. Mowa tu o cynamonie, dzięki któremu deser zyska aromatyczną nutę i pyszny smak. Oto pełna lista składników.

Więcej prostych przepisów na desery znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przetwory ze śliwek (zdjęcie ilustracyjne)Nie wszystkim znana czekośliwka hitem jesieni. Musisz mieć ją w spiżarni

Składniki:

  • 150 g cukru,
  • 5 kwaśnych jabłek,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • 220 g mąki,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania.

Kanie - przepis na pyszną zupę (zdjęcie ilustracyjne)Kanie - przepis na zupę. Smakuje jak flaki, ale nie ma grama mięsa

Przepis na szybkie ciasto z jabłkami. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Jabłka należy dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Następnie należy pokroić je w kostkę i posypać cynamonem.
  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę oraz dodajemy jajka, przez cały czas miksując.
  3. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią i mieszamy, aż składniki się połączą.
  4. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzch wysypujemy pokrojone jabłka posypane cynamonem i delikatnie wciskamy w ciasto.
  5. Ciasto pieczemy przez 40 minut w 175 stopniach Celsjusza.
  6. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Możemy podawać je z ulubionymi lodami.
Więcej o: