Jabłek nie brakuje w sklepach o żadnej porze roku, więc ciasto z jabłkami sprawdzać się będzie idealnie przez cały rok. Najlepiej smakować będzie jednak jesienią, kiedy pogoda za oknem sprzyja przygotowywaniu pysznych, aromatycznych deserów.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Ciasto z jabłkami - przepis. Tych składników nie może zabraknąć [LISTA]
Lista składników na ciasto z jabłkami nie jest długa. Nie można jednak zapomnieć o jednym składniku, który nada charakteru całości. Mowa tu o cynamonie, dzięki któremu deser zyska aromatyczną nutę i pyszny smak. Oto pełna lista składników.
Więcej prostych przepisów na desery znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
- 150 g cukru,
- 5 kwaśnych jabłek,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- 4 jajka,
- 200 g masła,
- 220 g mąki,
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania.
Przepis na szybkie ciasto z jabłkami. Sposób przygotowania krok po kroku
- Jabłka należy dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Następnie należy pokroić je w kostkę i posypać cynamonem.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę oraz dodajemy jajka, przez cały czas miksując.
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią i mieszamy, aż składniki się połączą.
- Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzch wysypujemy pokrojone jabłka posypane cynamonem i delikatnie wciskamy w ciasto.
- Ciasto pieczemy przez 40 minut w 175 stopniach Celsjusza.
- Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Możemy podawać je z ulubionymi lodami.