18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Aromatyczna, jesienna nalewka z gruszek. Szlachetny trunek o prozdrowotnym działaniu

Gruszkówka to aromatyczna nalewka z gruszek. Jest to zarówno szlachetny alkohol, jak i bardzo zdrowy. Trunek ten ma pozytywny wpływ na wiele aspektów ludzkiego zdrowia, m.in. na układ oddechowy.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ku-ku, ku-ku. Lepsza kukułka w kieliszku, niż gołąb na dachu

Gruszkówka jest alkoholowym remedium na wiele przypadłości, m.in. problemy z układem krwionośnym, pomaga też skrócić czas leczenia chorób układu oddechowego oraz działa moczopędnie. Wiele korzyści, a pracy przy samej nalewkę z gruszek mało. Naprawdę warto wypróbować przepis.

Nalewka z gruszek - poza owocami ważne są przyprawy. Wpływają na aromat i smak

Do przygotowania gruszkówki przygotuj sobie poniższe produkty:

  • gruszki - kilogram dojrzałych i soczystych owoców,
  • spirytus (możesz wymieszać pół na pół z wódką) - pół litra,
  • cukier - dwie szklanki (może być trochę mniej),
  • przyprawy (do wyboru) - goździki, wanilia, skórka z cytryny, chili, rodzynki, kardamon, miód czy skórka z pomarańczy.

Nalewka z gruszek - jej przygotowanie jest bardzo proste. Wymaga jedynie cierpliwości

Przygotowanie gruszkówki zacznij od umycia owoców, obrania ich i wycięcia gniazd nasiennych. Nie zaleca się pozostawienia pestek ze względu na zawartość toksycznej substancji - amigdaliny. Nasiona gruszek mają cienką skórkę, więc jest ryzyko przeniknięcia toksyny do nalewki. Nie zapomnij też wyparzyć słoików. Następnie przejdź do kolejnej czynności:

  1. Umieść gruszki w słoiku i zasyp cukrem. Przykryj naczynie ściereczką i obwiąż sznurkiem. Odstaw na jeden lub maksymalnie trzy bądź cztery dni;
  2. Gdy owoce puszczą sok, dodaj spirytus i przyprawy;
  3. Zamknij szczelnie słój i odstaw na przynajmniej dwa - trzy tygodnie, a nawet kilka miesięcy w chłodne i ciemne miejsce;
  4. Na koniec przefiltruj nalewkę przez gazę;

Smacznego!  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.